Ansøgninger på papir kan forsinke støtten

Inden 23. april skal alle landmænd søge støtte og tilskud hjem på det nye fællesskema.

"Drop papiret og brug i stedet internettet, når du sender årets ansøgning om landbrugsstøtte ind."

Sådan lyder en dybfølt opfordring fra Direktoratet for FødevareErhverv i anledning af årets ansøgningsrunde, der nu er i fuld gang. Denne gang på et nyt fællesskema der samler enkeltbetalingsordningen og en lang række andre ordninger i ét ansøgningsskema.

"Vi ville være henrykte, hvis vi fik det hele elektronisk. Vi ville få langt færre fejl at rette, og vi ville slippe for at skulle sætte nogen til at taste det hele ind én gang til," siger direktoratets topchef, adm. direktør Arent Josefsen.

Han peger på, at landmændene ikke kun gør direktoratet men også sig selv en stor tjeneste ved at søge elektronisk i stedet for på papir, som cirka halvdelen af ansøgerne fortsat gør.

Fordelen er bl.a., at de elektroniske ansøgninger har langt færre fejl end papiransøgningerne, fordi systemet er konstrueret til at fange åbenlyse fejl. Dét kan i sidste ende være afgørende for, om en landmand får sine penge udbetalt på et tidligt eller sent tidspunkt.

"Forrige år konstaterede vi, at der var ca. 40 pct. færre fejl i de ansøgninger, der var udfyldt elektronisk. Derfor er det et meget, meget vigtigt element, hvis vi skal gøre det her bedre," siger Arent Josefsen.

40 ser på overdragelser

Men Arent Josefsen har mange flere råd og budskaber, der kan lette direktoratets sagsbehandling netop nu.

Et andet lyder: Skynd dig, hvis du skal indsende skemaer med overdragelse af betalingsrettigheder.

Overdragelserne er et af de kendte problembørn for landmænd, konsulenter og direktorat og ofte årsag til, at en landmand må vente længe på sine penge. I år har direktoratet derfor oprustet markant, og der er nu en specialenhed på 40 mand som specielt skal håndtere overdragelser af betalingsrettigheder. Holdet overgår senere til andet arbejde, men netop nu sidder de klar til at håndtere overdragelsesskemaerne.

Jo hurtigere holdet kan tage fat i skemaerne, jo større er chancerne for at opdage eventuelle fejl eller komplikationer så betids, at landmanden kan få rettet sin ansøgning inden skæringsdatoen 2. juni.

"Vil I ikke godt hjælpe os med at få sendt overdragelsesskemaerne ind så hurtigt som muligt? Jo før, jo bedre!" appellerer Arent Josefsen.

Blog med direktoratet

Direktoratet for FødevareErhverv åbner om kort tid en "blog" på internettet, hvor alle kan skrive spørgsmål og indlæg om årets ansøgningsrunde. Den kan findes på www.dffe. dk/blog

"Vi vil meget gerne invitere til dialog og samarbejde om det her - det er betingelsen for, at det kan lykkes. Bloggen er en god og gennemsigtig måde at kommunikere på," siger Arent Josefsen.

christensen@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle