Ansatte spærret inde på farm to uger

Militæret tog affære, da svinepest ramte delvis danskejet farm i Kina.

Det gik ikke stille for sig, da de kinesiske myndigheder nytårsaftensdag sidste år spærrede et landbrug med 6.000 søer og produktion af slagtesvin.

»Landbruget er delvis danskejet og ligger i Mingshui i den nordlige Heilongjiang-provins tæt på Rusland. Det var den første moderne svineproduktion, der blev ramt af svinepest i Kina«, fortæller adm. direktør Bjarne K. Pedersen fra Danish Farm Design. Han kender farmen særdeles godt, da det er Danish Farm Design, der har leveret det færdige koncept til farmen i samarbejde med Danish Farm Concept.

»Vi konstaterde sygdommen juledag. I dagene efter dør flere hundrede svin dagligt. Nytårsaftensdag rykker det lokale kinesiske militær ind og overtager farmen og opretter en zone med en radius på tre km, hvor de ikke tillader nogen som helst bevægelser - hverken ind eller ud af zonen«, fortæller han.

Farmens godt 73.000 svin aflives, og det samme bliver alle andre dyr inden for zonen. Myndighederne går ind i folks huse, hvor de slår alle dyr ihjel og desinficerer, uanset om der er mennesker eller dyr i husene.

»På svinefarmen er ledelsen og nogle bestyrelsesmedlemmer til stede, da zonen bliver oprettet. Og ingen af dem får lov til at komme ud de følgende 14 dage, hvor de er spærret inde på farmen«, fortæller Bjarne K. Pedersen.

I første omgang afviser myndighederne at give ejerne kompensation for det økonomiske tab, men på det seneste er der kommet andre boller på suppen.

»Der er nu givet tilsagn om at give knap 50 mio. kr. i støtte. Det er penge, der er øremærket til køb af nye dyr og til at starte produktionen igen«, fortæller Bjarne K. Pedersen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle