Anti-doze-front- pakker i flere udgaver

Pakkervalserne virker så jorden ikke skubbes foran pakkeren. Den er forenklet og findes nu også til fem-furede plove.

Frontpakkeren Kvik-Pak er nu videreudviklet til en udgave, der passer til fem-furede liftplove med indtil 20 tommer furebredde.

Samtidig er den teleskopiske ind- og udfoldningsmekanisme forenklet, så arbejdsbredden kan tilpasses ved mekanisk at afkorte eller forlænge hydraulikcylinderens udslag. Dermed kan Kvik-Pak foruden frontliften betjenes med kun ét dobbeltvirkende olieudtag.

Ifølge opfinderen af Kvik-Pak, Søren Kaastrup, arbejdes der på at udvide sortimentet af Kvik-Pak-udgaver til at omfatte udgaver til tre-, fire-, fem- og seks-furede liftplove. Den første Kvik-Pak til tre-furede plove blev som prototype introduceret på AgriMark 2008. På Agromek i november er Kvik-Pak ifølge nyhedslisten tildelt tre stjerner.

Undgå doze-tendens

Som noget usædvanligt er den patenterede Kvik-Pak en dobbeltpakker. Forreste pakkervalse har størst diameter, mens bageste pakkervalse har mindre diameter, hvorved der opnås en effektiv pakkervirkning. Forreste og bageste pakkervalser samvirker derfor på en måde, så doze-tendensen reduceres.

Jævne- og pakkervirkningen optimeres også af, at jorden altid er nypløjet og derfor jævnes/pakkes, mens den er mest bekvem. Af samme årsag efterlades ingen knolde der kan udtørres til gene for den efterfølgende såbedstilberedning.

Kvik-Pak kan udmærket arbejde i midtstillet position og dermed anvendes som en sædvanlig frontpakker, for eksempel kombineret med et harvesåsæt.

Den usædvanlige Kvik-Pak produceres af Søren Kjærgaard, Kvik-Up, Holstebro. Søren Kjærgaard har udviklet stubharven Kvik-Up, som foruden stubharvesektionen har en rotor, der fungerer som kvikrod-optager. Princippet indebærer, at rodukrudtets rødder efterlades på overfladen uden forbindelse til jorden, så rødderne hurtigt ødelægges ved udtørring.

hoeg@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle