Arbejdsplads- normer har ændret sig

Hvordan opfører man sig korrekt på en virksomhed? Spillereglerne har ændret sig hastigt i disse år, og det kan koste dyrt ikke at handle ud fra den nye virkelighed, siger forskere.

Fremtidsforskeren er klar i mælet: Vi står midt i et paradigmeskifte. Spillereglerne for, hvordan vi omgås hinanden på en arbejdsplads, er under hastig forandring. Det kan være svært at forstå, for det er et kæmpe wake-up call for etablerede virksomheder, når de oplever, at der bliver sagt fra angående f.eks. grænseoverskridende adfærd. Man skal huske, at forbrugerne stemmer med fødderne, og at vi er blevet medinvestorer i virksomhederne på den måde«, siger Liselotte Lyngsø fra Future Navigator.

Ikke alt huskes

Fremtidsforskeren forklarer, at man godt som virksomhed kan komme videre fra rollen som ’synder’, når det dårlige omdømme har ramt. Folk husker ikke alle ting for evigt, men der skal gøres en indsats, for at det lykkes.

»Vi ser nu en nul-tolerence kultur i samfundet - og jeg vurderer ikke, om det er godt eller dårligt, men sikkert er det, at der er mange, der kommer i klemme. Og erfaringer siger meget klart, at man ikke kan købe sig til god opførsel. Det hører fortiden til, at man kan betale sig fra dårlig opførsel. I dag kræves det, at der sættes handling bag. Penge løser ikke noget«, understreger Liselotte Lyngsø.

Det koster på bundlinjen

På CBS har en gruppe forskere undersøgt, hvad det koster på bundlinjen at have en krænker som direktør. For at kunne måle det bedst muligt har de medtaget aktieselskaber i udlandet, især i USA, hvor man har oplevet flere meget kedelige me too-sager. Her kan man måle aktiernes fald.

Afsløringer

Professor Ulf Nielsson forklarer om forskningen:

»Vi har set på virksomheders værdi efter tilfælde, hvor direktøren eller den administrerende direktør har fået krænkelsessager frem i lyset og er blevet fyret eller fritstillet.

Og det viser klart: Aktierne falder med 1,55 procent, når en krænkelses-sag kommer frem - gennemsnit for alle krænkelsessager.

Sikkert er det, at hvis den administrende direktør er involveret, falder aktierne endnu mere. Efter tre måneder er værdien faldet til omkring på 0,8 pct, og efter yderligere tre måneder er værdien stadig 0,8 pct. lavere, end den oprindelig var.

Men sikkert er det, at faldet er højst, hvis det er medierne, der afslører den mistænkte, og virksomheden har forsøgt at skjule krænkelserne.

Tab af omdømme betyder meget for virksomhedens værdi«, understreger Ulf Nielsson.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle