Arla bøjer sig igen - omstridt aftale skal præciseres

Advokater og mælkeproducenter har kritiseret flere punkter i Arla-aftale for at stille andelshavere dårligere. Arla vil nu rette i aftale, der ellers har været undervejs i flere år.

Da næsten 12.000 andelshavere i marts fik brev fra Arla, fremgik det, at baggrunden for, at de skulle underskrive en ny Global Mælkeleveranceaftale var, at der skulle skabes »Et Arla«.

Men indtil videre har det hele mest resulteret i splittelse, trusler og utryghed.

Sådan kan billedet i hvert fald se ud efter den seneste måneds tids debat og strid om aftalen, der nu har resulteret i hele to knæfald fra Arlas folkevalgte ledelse.

Først måtte man bakke på, at man ikke som først annonceret blev smidt ud med et års varsel, hvis man ikke skrev under.

Og i denne uge fulgte endnu et kapitel og en indrømmelse. Efter møde med danske andelshavere og flere advokater hyret af Danske Mælkeproducenter, LDM, meldte Arla, at man nu vil lave en tilføjelse.

Dermed håber mejeriselskabet, at de resterende omkring 30 procent, der endnu ikke har fulgt ønsket om at signere inden udgangen af april, vil sætte deres navn på sidste linje i den juridiske aftale.

Hængemapper og kulturforskelle

Selve aftalen har været undervejs gennem længere tid. Hvorfor den er nødvendig, er der flere forklaringer på. Arlas folkevalgte nævner i hvert fald to.

Det handler om digitalisering. Om at slippe af med hængemapper proppet med papirer og aftaler på hovedkontoret i Aarhus og i stedet at få dem ind i en database, der er nemmere at styre og opdatere.

Men der peges også på, at de engelske og tyske landmænd, der indtil nu har været medlemmer via fælles foreninger, nu er blevet individuelt indmeldt i selve Arla. Og at man derfor gerne vil have implementeret fælles retningslinjer for alle. Netop One Arla.

Aftalen har ifølge meldingerne været behandlet af såvel af kredsråd, bestyrelsen, de nationale råd og naturligvis Arlas medarbejdere og interne advokater. I alle de folkevalgte elementer sidder landmænd med - og ingen har tilsyneladende bemærket eller protesteret nok til at få de udskældte punkter ændret.

Centralt i kritikken er to ting: Først og fremmest er det uklart, om hele fundamentet for Arla, vedtægterne, er underlagt eller står over den nye aftale. I vedtægterne fremgår, at alle skal behandles lige - det fremgår ikke lige så klart af aftalen.

Derudover har punktet om fortrolighed fået andelshavere op af stolene. Ifølge teksten kan en andelshaver risikere udmeldelse, hvis han drøfter interne forhold med andre - også selv om de også er andelshavere. Eller hvis de er hans forening. Eller rådgiver.

Arla vil nu præcisere de to ting, så der skabes tryghed, lyder meldingen. Og det i god tid inden 1. maj, når fristen udløber.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle