Arla: Frygt presser mælkeprisen yderligere

Efter et kort opsving i januar -marts er mælkeprisen for nedadgående igen. Markedsaktører er afventende og det skaber frygt og unødvendige reaktioner, der presser prisen yderligere. Arla, har fokus på resultatforbedring i hele organisationen. Men priserne er ikke landmændenes største problem, siger ekspert.

Med Arlas mælkepris på 256,5 øre pr. kg. der forventes at falde endnu mere er de danske mælkeproducenter hårdt pressede. Men den lave mælkepris er ikke alene årsagen til landmændenes dårlige økonomi, vurderer associate professor Troels Troelsen fra CBS, Handelshøjskolen. Men på et presset marked er man naturligvis mere følsom over for prisændringer.

»Landmændenes dårlige økonomi skyldes de fuldstændig vanvittige rammevilkår, staten har påduttet landmændene igennem årene. Jeg vil skyde på, at staten rundt regnet har taget en million fra hver landmand om året,« siger han. Troels Troelsen har tidligere forventet, at mælkeprisen ville rette sig, men tror nu højst den vil rette sig fem til ti procent og han følger udviklingen tæt.

Hård frygt

Formand for Dansk Kvæg,Peder Philipp ser i princippet ikke noget nyt i situationen: »Vi har forventet et hårdt år. Når priserne går op, håber man, og når priserne går ned, frygter man. Og lige nu er der en hård frygt.« Han mener ikke, kvoteophøret spiller reelt ind på markedet. Men han vurderer, at situationen kan gå hen og blive kritisk.

 

Arla skal forbedre

Kvægformandens vurdering er på niveau med Arlas, der som en konsekvens af markedudviklingen netop har meldt ud, at organisationen skal have yderligere fokus på resultatforbedring, og de individuelt opsatte mål i organisationen skal være iværksat inden udgangen af juni.

»Fjernelsen af kvoten har ikke haft nogen direkte påvirkning på markedet,« medgiver seniorrådgiver på Institut for Fødevarer og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, Henning Otte Hansen. Han mener i øvrigt, at Arlas overordnede strategi med fokus på nye markeder og at fjerne mælk fra de nuværende er godt set. »Men det er heller ikke uden udfordringer,« siger han.

Venter på konkurser

Kjartan Poulsen, formand for Landsforeningen for Danske Mælkeproducenter (LDM) siger, at den nuværende situation var forventelig:

»Den igangværende krise nu er alvorlig!«

»Totalproduktionen i Danmark er steget, og i lande som Irland og Holland er produktionen i år steget med henholdsvis 10-15 pct. og 5-7 pct. Når Arla ikke gør mere, end de gør, er jeg nødt til at se det som et behov for flere konkurser fra deres side,« siger han.

Faktaboks

Det presser prisen

  • Reduktion i globale industripriser
  • Et uventet og betydeligt fald i detailpriser
  • Bekymring hos markedsaktører over den voksende mælkemængde 
  • Detailhandlen har udnyttet situationen til sin fordel

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle