Arla kunne blive en del af løsningen

Debat af andelshaver i Arla Frode Thule Jensen, Brøndenvej 56, 9750 Østervrå

Den likviditetsmæssige situation hos mange mælkeproducenter er i dag meget alvorlig. Og der er intet i signalerne fra markedet, der tyder på stigende mælkepris i resten af 2015. Størrelsen af majsene fremmer heller ikke situationen. Så noget skal der ske!

Måske skulle Arla lade sig inspirere af andelsselskaber i andre grene af landbruget. I grovvarebranchen er der mulighed for høstpantebrev, i slagteribranchen er der mulighed for finansiering af indkøb af smågrise, i pelsbranchen er der mulighed for udbetaling af forskud. I alle tilfælde sker det på vilkår, så der ikke kan ske en omfordeling af værdier mellem andelshavere, hvilket bør være en selvfølgelighed.

I Arla er der ikke tradition for noget tilsvarende. Omvendt er der en tradition for, at andelshaverne altid er en del af løsningen og bidrager, når det er Arla selv, der har likviditetsmæssige udfordringer. I den nuværende situation bør Arla også være en del af løsningen!

Jeg tror, tiden er kommet til, at man i Arlas bestyrelse seriøst overvejer, om ikke man kan blive inspireret og tilbyde en eller flere »arlaløsninger«, der kan bidrage til at afhjælpe de likviditetsmæssige udfordringer hos rigtig mange mælkeproducenter.

Det skal ske i dialog med andelshavernes andre kreditorer. Det skal ikke handle om at »flytte aben«. Jeg gentager lige de tre vigtigste ting: »Vilkår uden omfordeling af værdier, et bidrag og i dialog”.

Selv med disse tre forudsætninger er jeg sikker på, at der er grundlag for, at Arla kan bidrage og blive en del af en løsning. Jeg kan på Seges forstå, at det desværre nok ikke er muligt at finde en løsning for alle. Det starter selvfølgelig med nogle beslutninger i Arlas bestyrelse.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle