Arla: Løft af mælke-prisen var nødvendig

Arlas finansdirektør: Stor stigning til mælkeprisen var nødvendig for vores andelshavere

Råvarer, elektronik, foder, gødning, strøm, el og noget så lavpraktisk som pap til mælkekartoner - alt stiger det i pris lige nu, og det udfordrer bl.a. indtjeningen hos Arlas andelshavere.

Derfor var mejeriet da heller ikke i tvivl om, at de tilsvarende stigende priser på mælk, ost og smør lige nu skulle gå direkte til et løft af mælkeprisen.

Tirsdag meldte mejeriet derfor ud, at mælkeprisen steg med 22,4 øre for både konventionel og økologisk mælk. Det er den største stigning, som Torben Nyholm, finansdirektør hos Arla, kan huske:

»Det var en streng nødvendighed for at få økonomien til at hænge sammen på gårdene, at vi er kommet med den her prisstigning, for ligesom for os (Arla red.) og i alle andre industrier betaler andelshaverne mere for deres strøm, og så er gødning og foder også blevet dyrere«, siger Torben Nyholm og uddyber:

»Vi føler ikke, at det her er en indtjeningsfest, for det er det ikke. Det er dyrere at producere, og det er dyrere at køre vores ’supply chain’ (forsyningskæde red.)«, siger Torben Nyholm.

Der er ellers, hvis man ser bort fra de stigende produktionsomkostninger, meget at glæde sig over. For sjældent har verden så ivrigt efterspurgt nærmest samtlige kategorier hos mejeriet.

»Vi kan se, at der er en konstant høj efterspørgsel på verdensmarkedet«, siger Torben Nyholm.

»Vi har også kunne sætte vores priser mod kunderne op, for der er en let stigning i efterspørgslen, samtidig med at man ikke ser, at der bliver produceret betydeligt mere mælk«.

Af samme grund har også Seges netop revideret sin prisprognose for 2022 op med ca. 30 øre pr. liter mælk.

Faktaboks

Mindre mælk

  • Ifølge Arla blev der i september i Europa indvejet 0,7 procent mindre mælk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle