Arla ligger i Europas topfem

Set over tolv måneder ligger Arlas mælkepris blandt de stærkeste i Europa. Men ærkerivalen, Friesland Campina, er trukket fra.

Når Arla skal sammenligne sig med hovedkonkurrenterne i Europa, så kommer selskabet med i toppen, når resultatet måles på mælkeprisen.

En opgørelse udregnet af folk hos den hollandske landbrugsorgansation, LTO, over toneangivende europæiske mejeriselskabers mælkepriser viser nemlig, at når man ser på et rullende snit over 12 måneder, så placerer Arla sig på en femteplads komfortabelt foran konkurrenter som franske Danone, Lactalis og tyske Nordmilch (nu DMK).

Til gengæld hænger Arlas mælkepris i snit på 2,66 kr. pr. kg set over et år fra august 2010 til august 2011 syv øre per kg efter hovedkonkurrenten Friesland Campina, der ligesom Arla har mål om udbetale så høj mælkepris til sine ejere, mælkeproducenterne.

Måling er blevet stueren

LTO's sammenligning af europæiske mælkepriser opdateres flere gange i året på hjemmesiden milkprices.nl og har huseret i mælkeprisdebatten i mange år.

Sammenligningen er tidligere blevet kaldt misvisende af Arla, men anerkendes i dag af Arla som den mest transparente kilde til at sammenligne selskabernes mælkepriser.

Dansk ekspert i sammenligning af mælkepriser, erhvervspolitisk konsulent i Landbrug & Fødevarer Niels Ole Nielsen, har tidligere pointeret over for LandbrugsAvisen, at når LTO har lagt sig fast på, at deres mælkepris gælder for en bestemt type leverance, så kan man hurtigt få en noget anden mælkepris, når man afviger fra den standard.

I sammenligningen tages der udgangspunkt i en type producent, som i dansk målestok er mindre med en årlig leverance af 500.000 kg mælk, og som leverer mælken hver anden dag.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle