Arla: Vi betaler okay

Økologitillæg følger udbud og efterspørgsel, konstaterer Arlas Povl Krogsgaard. Han mener, at Arlas pris er fuldt konkurrencedygtig.

»Vi ville selvfølgelig gerne have beholdt dem,« konstaterer Arlas viceadministrerende direktør, Povl Krogsgaard, om både de nuværende og tidligere økologiske andelshavere.

»Vores økotillæg bliver fastsat efter udbud og efterspørgsel på råvaren og efter, hvordan vores konkurrenter agerer. På det tidspunkt, hvor økologerne besluttede at forlade os, kan prisen godt have været højere på det tyske marked, fordi efterspørgslen i Tyskland var højere end udbuddet,« forklarer han.

Ifølge Arla-bossen betyder det dog ikke, at Arla får baghjul af de tyske mejerier.

»Vi er stensikkert konkurrencedygtige på langt sigt. Nogle gange vil vi være lidt forud, andre gange lidt bagud,« siger han.

At Arla ikke fastsætter et centralt økotillæg for hele Arla, har Povl Krogsgaard fået kritik for mange gange. Men det kommer ikke til at ændre sig.

»Jeg synes, det er logik. Økomælk er kontraktmælk og er bestemt af udbud og efterspørgsel i det enkelte land. Det er hele tiden en balancegang, hvor vi skal sælge det, vi har, bedst muligt,« mener han.

Arla har de seneste måneder målrettet rekrutteret økologer men dog i et lavere tempo, end Povl Krogsgaard ønsker.

»Vi ville gerne have lidt mere fart på. Men indtil videre er det okay. De økologiske bønder udvider også deres produktion - lige nu med mellem 10 og 11 pct. Så det er heldigvis ikke så galt, som det lyder,« slutter han.

Faktaboks

Arlas økotillæg

  • Økotillæget hos Arla blev i 2015 sat op fire gange.
  • Ved indgangen til 2015 var det på 55 øre/kg.
  • Ved udgangen af 2015 var tillæget fordoblet til 122,1 øre/kg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle