Av! min klov

Der er meget mere end rene staldgulve, der har betydning for klovsundheden - om du jager med dyrene for eksempel - fortæller den hollandske klovekspert, dyrlæge Marcel Drint.

En ko går hen over en vej, hvor der er spredt sten. Køer hader at gå på sten, men koen undersøger nøje overfladens beskaffenhed og sætter forsigtigt forbenene, hvor der ikke er sten.

Derefter flytter den bagbenene til nøjagtigt samme sted, som forbenet stod. Det tager tid, men køer har masser af tid - hvis man giver dem det.

For hvad nu hvis koen bliver jaget? Måske jaget fordi ham der driver køerne sammen til malkning har travlt!

Så er billedet helt anderledes: Den styrter af sted, når nok at sætte de forreste ben ved siden af stenene, men de bageste hamrer bare af sted og rammer sten og ujævnheder.

Var der nogen der sagde såleblødning?

Den hollandske dyrlæge, Marcel Drint, gjorde i hvert fald, da han talte om klovsundhed på et møde forleden arrangeret af dyrlægerne i Klovborg og Ejstrupholm-Give samt Christien Bas fra firmaet Danace.

Marcel Drint er med i firmaet vetvice, der blandt andet arrangerer kurser i ko-signaler, sammen med blandt andet Jan Hulsen der har skrevet bogen Kosignaler.

Ligger en ko ned og gøder?

Vi fortsætter med en lille gætteleg: Hvis man betragter en flok køer på en mark - hvor mange ligger så ned, når de gøder?

Og næste spørgsmål: Hvor ofte ser du det i stalden? Er det 10 procent af køerne, 20 procent, 30 procent?

Formentlig er det for mange! For at komme videre, må vi afsløre svaret på vores spørgsmål: Én procent af køerne på marken ligger ned og gøder. En sølle procent!

Hvis de gør det i stalden, er det fordi de har svært ved at rejse sig. Men hvorfor skulle de nu have det?

Måske fordi deres klove er ømme! Måske fordi sengebåsen er for lille eller forkert konstrueret! Måske fordi de har været skredet ud på et glat gulv.

Og hov! Nu er vi jo pludselig inde på klovene igen. For lidt plads i sengebåsen belaster koens ben, når den skal rejse sig. En forkert placeret nakkebom betyder, at hun ikke kan lægge så stor vægt over på forbenene, som hun gerne vil.

Hvor mange nakkebomme er forkert placerede? Marcel Drint stillede ikke spørgsmålet og gav ikke svaret, men han havde ikke svært ved at finde billeder frem af nakkebomme, der ikke tillader koen at røre sig, som hun vil. Eller af fodring der krævede, at køerne strækker sig frem for at nå foderet - med dårlige bagklove som det sørgelige resultat.

Belastning af brunst

Fjerner I brunstige køer fra de andre?

Igen stillede den hollandske dyrlæge et af den slags spørgsmål, hvor man ikke rigtig har lyst at svare.

»Men hvordan tror I, at det påvirker koens bageste klove at ride på et andet dyr? Og hvordan tror I, det er for klovene på det dyr, som bliver redet? Klovene får en enorm belastning lige ned i et gulv, der måske er af beton,« påpegede Marcel Drint.

Selvfølgelig spiller det en rolle for klovsundheden, hvor rent der er på gulvet, understregede han. Man han åbnede også manges øjne for, at en lang række andre forhold har betydning for, om klovene belastes og får skader. Skal man gøre op med klovskaderne, er det vigtigt at se på hele ens staldsystem med nye øjne. Helst hver dag. For man bliver blind for de skader, køerne måske har. Vænner sig til, at en stor del af køerne går dårligt, og tror at det er normalen, sagde Marcel Drint.

Grib ind i tide

Selvfølgelig kender Marcel Drint også standardvendingerne. Den om at man skal gribe ind i tide, for eksempel.

Men det hjælper. Brug en halv time hver dag på at undersøge klove. Ikke på at beskære dem, men behandle klove der er ved at blive ømme. Ben der har lidt hævelser.

Og brug tid på at notere numrene på de køer der har klovproblemer, når klovbeskæreren er på besøg. Og giv måske klovbeskæreren lidt mere tid til arbejdet, så du er sikker på, at det bliver gjort rigtigt, lød Marcel Drints opfordring.

worsoe@landbrugsavisen.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle