Kommunen har et ansvar, hvis indkøb af regionale fødevarer skal fremmes.
Per Kølster, landmand på Fuglebjerggård, agronom og forfatter, gav til et debatmøde i Københavns Madhus i denne uge sit bud på, hvordan Danmark får et mere bæredygtigt landbrug.
Og svaret er: Lokal og regional forsyning. Fødevarerne skal komme fra landbrug så tæt på forbrugeren som muligt.
Kommunens ansvar
Per Kølster lagde vægt på, at en dansk by burde kunne forsyne og ernære sig via sit opland snarere end ved at importere langvejs fra.
"Danske vuggestuebørn spiser alt, alt for meget banan og kiwi i forhold til, at de bor i et land, der producerer masser af skøn frugt såsom æbler og blommer," sagde han på debatmødet.
Hans pointe er, at forbrugerne for fremtiden bør overveje de muligheder, der ligger lige rundt om hjørnet. Og dét skal blandt andet ske gennem kommunen, der sætter tallerkenerne på bordet i vuggestuer såvel som på plejehjem.
"De har et ansvar for at bringe økologien til bordet. Den offentlige økologiske bespisning skal styrkes, og så skal kæden sikres, sådan at der dannes et netværk, hvor man samarbejder og har en sikkerhed for afsætning til det lokale marked," sagde Per Kølster.
Han blev bakket op af ejer af Aarstiderne, Thomas Harttung:
"Problematikken er ikke uoverkommelig, men den vil tage tid, for hvor er vi dog forfærdeligt dårligt organiseret, når det kommer til fødevareproduktion og madspild."