Børsnotering giver hårde hug til australske landmænd

Australske mælkeproducenter fik et chok, da deres selskab reducerede priserne - med tilbagevirkende kraft. Nogle kan smutte fra gælden - andre står i problemer til halsen.

Det skulle have været et eventyr, men det er endt som et mareridt. 2.600 australske andelshavere i Murray Goulburn står tilbage med en regning i milliard-klassen for en børsnotering og et vækst-eventyr, der gik helt galt.

Det hele startede, da selskabets nye direktør, Gary Helou, i 2011 lancerede en storstilet plan om at transformere mejeriet fra et ydmygt andelsselskab med lokal afsætning til en eksport-kanon af mærkevarer til ’nirvanaet’ i Asien, som han udtrykte det.

For at gå fra bulk til brandet modermælkserstatning og ostesnacks skulle han bruge penge. Penge som andelshaverne ikke kunne skaffe - men som kunne hentes ved en delvis børsnotering.

En mulighed som flere danske andelsselskaber også har overvejet, men aldrig gennemført.

Børsnoteringen blev en realitet sidste sommer, og Murray Goulburn strøg derudaf med en mælkepris pænt over konkurrenterne.

Lige indtil april. Her offentliggjorde Gary Helou nemlig en reduktion af mælkeprisen med hele 30 øre - med tilbagevirkende kraft for 10 måneder. Årsagen: Manglende salg og indtjening på eksporten.

Smutte eller låst fast?

Mejerikonsulent John Mul-vany fra Gipps Dairy, der rådgiver landmænd, fortæller, at landmændene i gennemsnit nu ’skylder’ deres selskab 120.000 australske dollars; over 600.000 kr., som de har fået ’for meget’ i mælkepris.

Går man til et nyt mejeri, kan man løbe fra tilbagebetalingen. Det har flere gjort.

John Mulvany forklarer, at det lader de resterende synke ekstra langt ned i dyndet.

»Landmændene blev opfordret til at købe aktier for lånte penge, hvilket mange gjorde. Aktierne er faldet i værdi, så de landmænd er ramt dobbelt. Faktisk er de ramt triple-hårdt, for de købte aktierne på særlige vilkår, hvor de underskrev tre-årige leverandørkontrakter. Derfor kan de ikke gå nogen steder, men står tilbage med regningen.«

En ny ledelse forsøger nu at rette op, men mælkeprisen ligger fortsat 20 øre under landmændenes gennemsnitlige produktionspris. Samtidig efterforsker de australske myndigheder, om alt er gået ordentligt til i børsnoteringen.

Faktaboks

Murray Goulburn

  • 2.600 andelshavere med gns. 290 køer og 1,8 mio. liter mælk.
  • Sænkede pludselig sin mælkepris fra 2,10 kr./liter til 1,79 kr./liter - med tilbagevirkende kraft.
  • Derfor skylder hver producent nu 600.0000 kr. til selskabet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle