Bøvser og prutter er den største klimabelastning

Arla tilbyder sine medlemmer et gratis klimatjek. Lav klimabelastning er til gavn for landmandens økonomi.

Arla vedtog i 2014 en strategi for en bæredygtig udvikling af mælkeproduktionen med et mål om at reducere udledningen af drivhusgasser pr. kg mælk med 30 procent i 2020 i forhold til 1990.

»Vi har lavet en analyse, som viste, at mælkeproducenterne i 2014 havde reduceret udledningen med 27 procent i forhold til 1990. Vi er derfor fortrøstningsfulde med hensyn til at nå målet,« sagde Jens Christian Flye fra Arla Foods i sit indlæg på Plantekongres 2017.

Han tilføjer, at de cirka 1.000 gratis klimatjek, som Arla siden 2013 har betalt lokale konsulenter for at udføre, er blevet vel modtaget hos mælkeproducenterne. Langt den største del af udledningen sker nemlig ude på gårdene, og her er det især foderudnyttelsen og udnyttelsen af kvælstof, der for alvor flytter noget i forhold til udledningen, - to forhold, som ved forbedringer samtidig flytter meget på landmandens bundlinje.

Bøvser og prutter

»Vores analyse viser, at knap 80 procent af klimaaftrykket kommer ude fra gårdene, mens transport, forarbejdning og emballage med mere kun tegner sig for cirka 20 procent,« sagde Jens Christian Flye.

Han tilføjer, at de væsentligste bidrag på gårdene stammer fra metan og lattergas. Metan udledes, når køerne bøvser og prutter, mens lattergas primært dannes ved den mikrobielle omsætning af kvælstof i jorden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle