Bankerne har fokus på likviditet

Normalt er der ingen problemer med at finansiere driften, hvis produktionsresultaterne er i orden.

Økonomikonsulenterne er enige om, at bankerne har rigtig meget fokus på likviditeten for tiden.

»Bankerne tager et kvartal ad gangen. Det er det samme som de sidste to-tre år.

Der er normalt ingen problemer med driftsfinansieringen, men det er umådelig svært med nye projekter,« siger chefkonsulent Bjarke Poulsen, Jysk Landbrugsrådgivning.

»Pengeinstitutterne udviser en stor grad af tålmodighed og bakker de dygtige producenter op. De fleste landmænd er nu kommet igennem i forhold til 2013-kravene. Bankerne kan godt se, at det er i alles interesse,« siger chefkonsulent Carsten Kragh Paulsen, LRØ.

Han gør opmærksom på, at der også er kommet mere fokus på produktionsresultaterne.

»Det er en barsk tid. Kreditorerne fokuserer kolossalt meget på produktionsresultaterne. Der skal være fremdrift på bedriften, gerne beskrevet i konkrete handleplaner i ledelsesberetningen.

Bankerne er til gengæld indstillet på, at det er et langt sejt træk, uanset om det handler om at optimere bedriften eller lave en turnaround,« siger Carsten Kragh Paulsen.

Ifølge afdelingsleder Niels Kjær, Heden & Fjorden, har bankerne ud over at hæve renten generelt nogle gange så meget fokus på likviditeten, at de stiller skrappe krav til landmændene.

»Vi har set eksempler på, at de stiller krav til slagtesvineproducenter om, at de skal sætte slagtesvinene ud, og i andre tilfælde lægger de pres på landmændene for at sælge kornet nu og købe foder senere, men det er bestemt ikke noget, vi tilråder,« siger Niels Kjær.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle