Beboelses-pligt løser EU-sag

Bopælspligt bliver afløst af beboelsespligt. Allerede hørinsgfrist 1. maj om ændring af landbrugsloven

Beboelsespligt afløser i landbrugsloven bopælspligt for ejendomme under 30 hektar.

Det er den danske regerings svar på EU-dommen i januar, som erklærer bopælspligten i landbrugsloven ulovlig.

Dansk Landbrug har erkendt, at det kan være den bedst mulige løsning. Dog er der frygt for, at ændringen fører til yderligere prispres på landbrugsjord og dermed rammer de unge.

Bred opbakning

Venstres folketingsmedlem, Jens Kirk, tror på bred politisk opbakning:

"Den, der køber ejendommen, har ansvaret. Vedkommende kan selv bo der, men vedkommende kan også leje ud. Hovedsigtet er, at ejendommen fortsat er beboet, og beboelsespligt i stedet for bopælspligt betyder, at der forbliver samme antal mennesker på landet."

"Skrækscenariet er, at ejendommen uden bopælspligt kan blive til feriebolig med en fremmed bil med fremmede nummerplader på gårdspladsen fem til seks uger om året. Og så ellers stå tom resten af året," siger Jens Kirk.

Han anslår, at ændringen omfatter 100.000 ejendomme med 30 procent af landbrugsjorden. 35.000 ejendomme med resten af jorden, og som står for 90 procent af landbrugsproduktionen, bliver ikke berørt.

Hurtig udrykning

Ændringsfrorlsaget om den nye beboelsespligt blev fremsat i Folketinget onsdag, og trods Jens Kirks optimisme, møder forslaget en vis kritik fra Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Høringsfristen er sat allerede til den 1. maj. Hvis de høringsberetteigede parter ikke forlods har luret sagen af, giver det reelt kun fire arbejdsdage til at formulere en holdning og et høringssvar.

Dansk Landbrug har allerede drøftet EF-dommen og har tidligere i Landbrugsavisen erklæret sig forebeholden tilfreds med beboelsespligten. Det gælder også Dansk Familielandbrug, der behandlet spørgsmålet på et bestyrelsesmøde i denne uge.

"Vi havde hellere beholdt bopælspligten, " siger formanden Ib Jensen, "Men beboelsespligten er bedre end ingenting."

De nye regler træder i kraft 1. juli.

himmelstrup@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle