Bedøm dit såarbejde systematisk

God driftsledelse er at samle op på erfaringerne med det samme og lære af dem, så resultatet bliver endnu bedre næste gang.

Mange driftsledere vil om en god måneds tid kigge ud over de nyfremspirede marker og spørge sig selv: »Hvad var det egentlig lige, der gik galt her?«

Der kan et af IPM-værktøjerne, nemlig skemaet »Giv såbedet karakter« være et nyttigt redskab til at få samlet erfaringerne i tide og lære af eventuelle fejl.

Skemaet lægger op til at vurdere arbejdet både før såningen, under selve såningen og efter fremspiringen.

Det sker ved, at driftslederen giver karakter for stubhøjden, fordelingen af halm og avner på marken og pløjningen eller øvrig jordbearbejdning før såning i pløjefri dyrkningssystemer før såningen.

Under selve såningen er det faktorer som dæktryk, korrekt sådybde, korrekt udsædsmængde, markens jævnhed, såbedets fugtighed og ensartethed samt tilfælde af klumpsåning, der skal holdes øje med.

Systematik giver

handlemuligheder

Efter fremspiringen skal fremspiringsprocent, strukturskader og pakning under bearbejdningsdybde bedømmes.

Alt sammen faktorer, der kan gøre en forskel på i hundredvis af kroner pr. hektar, når mejetærskeren gnaver sig gennem marken til høst. Faktorer der ofte vil kunne rettes op på. Og faktorer, hvor manglende systematik i erfaringsopsamlingen kan gøre det svært at forklare et skuffende udbytte.

Du finder et skema via hjemmesiden www.dansk-ipm.dk.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle