Belgisk Blåhvid stærk som krydsningstyr

Belgisk Blåhvid giver den højeste klassificering af alle racer, når den krydses med malkerace.

Trods det slagtes der årligt 10.000 krydsningstyre på de autoriserede slagterier.

Tre racer udgør langt de fleste fædre: Belgisk Blåhvid, Limousine og Simmental, fremgår det af Dansk Kødkvægs årsrapport.

Og en ting er sikker: Går man efter en høj klassificering af afkommet, skal man vælge Belgisk Blåhvid som tyr, uanset hvilken malkerace man har i stalden.

Går man derimod efter den højest mulige tilvækst, kan det være en idé at overveje andre racer som tyre for eksempel til besætningens dårligste køer.

RDM-krydsninger får den højeste tilvækst, hvis faderen er en Simmental tæt fulgt af Limousine som far, hos SDM er det krydsninger med Charolais, der giver den højeste tilvækst, mens jerseyfolkene skal vælge Aberdeen Angus, hvis de ønsker den højest mulige nettotilvækst.

Der kan virkelig være noget at hente ved at krydse malkekøerne med for eksempel Belgisk Blåhvid. Hos RDM blev klassificeringen hævet fra 4,6 i gennemsnit til 8,3, SDM fik hævet klassificeringen fra 3,8 til 7,9 og hos jersey fra 2,9 til 6,7 - altsammen med krydsning med Belgisk Blåhvid. Læg dertil en betydelig fremgang i tilvæksten, og tyrekalven er pludselig betydeligt mere værd.

Samlet udgør krydsningerne dog en lille del af antallet af slagtede tyrekalve. Ud af omkring 120.000 slagtede tyrekalve i 2007 var det som nævnt kun 10.000, der var krydsninger.

Tre racer dominerer

Der er tre racer der dominerer, når det gælder kødkvægskrydsninger med malkekvæg.

De tre er foruden Belgisk Blåhvidt også Limousine og Simmental. De tre racer bruges i næsten lige stort omfang, men der er store forskelle inden for de forskellige malkeracer.

RDM bruger således først og fremmest Limousine som krydsningsrace, hvilket kan forklares ved, at nettotilvæksten er næsten lige så høj, som den er med Simmental, og at klassificeringen forbedres fra 4,6 til 7,5.

SDM-folkene bruger helst Belgisk Blåhvidt - det samme gør Jersey-producenterne.

Venter på kønssortering

For sælgerne af kødkvægssæd kan kønssorteret sæd betyde en fremgang i salget af sæd til nogle af køerne.

"Det håber vi da på," siger formand for Belgisk Blåhvid-foreningen Holger B. Nielsen.

"Men vi har fået at vide, at der går et stykke tid endnu, før vi kan regne med, at Viking har kapacitet til at kønssortere sæd. Desuden er der en risiko for, at sæd med tyregener i højere grad tager skade af kønssorteringen end sæd med hunlige gener," fortsætter han.

Omkring 95 procent af den sæd, der sælges fra danske tyre af racen Belgisk Blåhvid, sælges til besætninger med malkekvæg, men salget af sæd fra danske tyre er i tilbagegang. Det skyldes hård konkurrence fra udenlandske sædfirmaer, der markedsfører Belgisk Blåhvid sæd.

I alt bruges omkring 60 procent af den samlede danske kødkvægssæd til inseminering på malkekøer.

worsoe@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle