Beretning fra Brexit: »Vil bare have det overstået«

Den engelske landmand David Cotton ser frem til, at Brexit er gennemført. Usikkerhed og bekymringer fylder meget blandt de britiske landmænd.

Selv om det er blevet udsat en smule, nærmer det uundgåelige Brexit sig med hastige skridt.

Den engelske mælkeproducent David Cotton ville egentlig bare ønske, at det snart var ovre.

»Det store problem er usikkerheden. Vi ved ikke, hvad der præcist kommer til at ske, og jeg frygter, at der kan blive store udfordringer med handlen med lande i EU. Jeg ville ønske, at politikerne snart fik styr på det, så vi kunne få noget vished«, siger han.

David Cotton er mælkeproducent med 200 årskøer og 240 hektar land. Han har sin bedrift i Mid-Somerset i det sydvestlige England, hvor han bor med sin hustru, der er fra Vestjylland.

»Hun bekymrer sig mere, end jeg gør, om hele situationen. Vi skal til Danmark i påsken, og jeg regner ikke med, at det bliver et problem at komme ind over grænsen«, griner David Cotton.

Globale priser går op

Det er især producenterne af lammekød, der ser ud til at blive hårdt ramt af Brexit pga. den høje eksport, der er i fare. Som mælkeproducent ser David Cotton ikke de store direkte konsekvenser som følge af et Brexit.

Han ser nemlig i høj grad et globalt marked, hvor mejeripriserne er støt stigende.

»For det første bliver meget af vores mælk solgt i her i Storbritannien, og for det andet kan vi bl.a. se mejeripriserne på auktionen i New Zealand stige kraftigt. Sammenholdt med lave renter føler jeg mig rimeligt rolig«, siger David Cotton og fortsætter:

»Men det er meget forskelligt fra landmand til landmand. Nogle er meget glade for EU, og de frygter den store katastrofe. Jeg tror, at vi nok skal finde en løsning. Lige nu er det ude af mine hænder, og så må jeg fortsætte mit arbejde. Som landmand står vi hver dag op til faktorer, som vi ikke kan styre. Sådan er det, når man arbejder med vind, vejr og dyr. Derfor tror jeg, at vi er bedre rustet til den her slags usikre perioder end så mange andre«.

Vi vil selv bestemme

Det er bl.a. bureaukratiet og reglerne i EU, der har fået mange landmænd til at ønske sig ud af EU, forklarer landmanden. F.eks. reglen om mindst tre afgrøder på marken er en torn i øjet på mange britiske landmænd.

»Når det kommer til lovgivning omkring landbrug og miljø, er det bedre, at beslutningerne bliver truffet her i det britiske parlament. I EU bliver beslutningerne taget hen over hovederne på os«, siger David Cotton.

Men hvad med EU-støtten, som nu forsvinder?

»Vi er blevet lovet støtte af den britiske regering indtil 2022. Men var vi blevet i EU, ville støtten også være forsvundet på et tidspunkt. Jeg tror, der kommer mange ændringer i den fælles landbrugspolitik, som de europæiske bønder ikke kommer til at kunne lide«.

Hele håndteringen af Brexit i det britiske parlament har politikerne ikke klaret særlig godt, mener David Cotton:

»Hele verden følger med, og det er næsten pinligt, hvad der foregår. Til tider er det som at se en flok børn, der slås på legepladsen«.

Faktaboks

Om Brexit

  • I den kommende uge skal premierminister Theresa Mays skilsmisseaftale til afstemning i Underhuset. 
  • Ved et ja kan Storbritannien forlade EU 22. maj med aftale.
  • Bliver det et nej, sker der enten det, at briterne forlader EU 12. april uden en aftale eller afholder valg til EU-parlamentet og derved få endnu en udsættelse til ukendt tidspunkt.
  • Briterne stemte sig ud af EU 23. juni 2016. Stemmerne fordelte sig på 51,89 procent for og 48,11 i mod Brexit.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle