Billeangreb koster dyrt for europæiske skovejere

Skove i store dele af Centraleuropa er hårdt ramt af bille-angreb.

Af Jens Mathiasen, Skovdyrkerne

Barkbiller har i de seneste år hærget Centraleuropa. Det fortsætter i år og giver tab og problemer for især tysk, tjekkisk og østrigsk skovbrug.

Anderledes ser det ud i Danmark, hvor bevoksningerne endnu ikke er så hårdt ramt.

»Vi har ikke set alvorlige angreb i Danmark. Men som skovejer er det vigtigt at holde godt øje med bevoksningerne og reagere, hvis der konstateres barkbiller«, lyder rådet fra skovfoged Casper Pleidrup, Skovdyrkerne Midt.

Generelt oplever skovdyrkerne, at skovejere har fokus på problemet, og at mange har skovet og fjernet billetræer og angrebne skovrande, inden barkbillernes første flyvning.

Derudover lyder anbefalingen, at man fjerner angrebne rødgraner, efter at forårsflyvningen er overstået. På den måde opnår man, at træerne har virket som fangtræer.

Alvorlige angreb

Angrebene i Europa startede i 2017, men tog for alvor fart med tørken i 2018. Alene i Tyskland blev næsten 36 millioner kubikmeter træ beskadiget i 2018. Det tal blev fordoblet i 2019. Skaderne gav store udfordringer for afsætning og oparbejdning af det beskadigede træ.

»Indtil videre har afsætningsproblemerne holdt sig til nærområderne. Men fortsætter angrebet i de kommende år, kan intet dog udelukkes«, siger Casper Pleidrup.

I 2020 er skaderne i Tyskland foreløbig opgjort til 55 mio. kubikmeter. Det tal forventes at stige til mindst sidste års niveau.

Ikke højere priser

I betragtning af den alvorlige situation i Centraleuropa er priserne på tømmer fortsat stabile i Danmark. Priserne ligger på et pænt niveau historisk set, og det fortsætter også i dette efterår.

»Situationen i Centraleuropa kommer med al sandsynlighed til at strække sig over en årrække, og vi forventer ikke store prisændringer i de kommende år«, lyder vurderingen fra Casper Pleidrup.

»Som skovejer skal man derfor ikke forvente at opnå højere priser for sit træ ved at vente. Man bør derfor hellere vurdere bevoksningens nuværende tilvækst og stabilitet og inddrage risici som billeangreb og stormfald i sin beslutningsproces, når man overvejer at afdrive hugstmodne bevoksninger«, siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle