Billige oksekødudskæringer trækker læsset

Sommerferieperioden i det sydlige Europa er ved at være overstået, hvilket betyder mindre efterspørgsel på de dyre udskæringer og større interesse for de billigere. Det vil forstærke tendensen med god efterspørgsel efter forfjerdinger og produkter heraf og mere behersket aftræk på de dyre udskæringer. Det er da også køerne, der er steget mest i pris og her særligt de lettere dyr. Tendensen blev forstærket i uge 35, hvor de letteste hundyr blev sat op med 5-6 pct. fra et allerede højt niveau.

Pæne prisstigninger

Priserne for okse- og kalvekød ligger generelt på et højt niveau, og den stigende pristrend i de senere måneder er dermed fortsat. Priserne i EU-27 var i uge 34 18 pct. højere end for et år siden, med de største stigninger for køer. Kun i Grækenland var priserne lavere end for et år siden. I Danmark er priserne nu 6-12 pct. højere end samme periode sidste år, om end forskellen tidligere på året var betydeligt større. Der er udsigt til yderligere prisstigninger i 2013.

Lavere produktion og forbrug

Produktionen af okse- og kalvekød i EU var i de første fem måneder af i år næsten fem pct. lavere end i samme periode i fjor. Kun for kalve under otte mdr. er der tale om en stigning i produktionen. Produktionsfaldet har været stærkt medvirkende til de bedre priser.

Selv om EU's eksport af oksekød i år er faldet betydeligt mere end importen, har mængden til rådighed for forbrug i de første fem måneder af året været godt 3 pct. mindre end i samme periode i fjor. Det afspejler den vanskelige økonomiske situation i mange lande. Slagtningerne ventes også i resten af året at blive mindre end i fjor. Tendensen ventes at fortsætte i 2013, men dog nok med knap så stor nedgang.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle