Blåkvæg får selskab som krydsningsrace

Af Lisbet Holm, vicedirektør, VikingDanmark, Ejvind Kviesgaard, afdelingleder, Ejerservice, Danish Crown og Ida Storm, sektordirektør, Seges Kvæg 

Hidtil har en stor del af kødkvægssæden benyttet på malkekvæg været Blåkvæg. Blåkvægtyre er meget populære både hos malke- og slagtekalveproducenter, da deres afkom blandt andet har gode fødsels- og slagteegenskaber. Derfor har det skabt usikkerhed, at der i pressen har stået, at det er slut med at bruge Blåkvæg til krydsninger. Det er bestemt ikke intentionen.

Naturligt fødte

Brugen af blåkvæg er dog uønsket hos visse forbrugere. Det bunder i tidligere udfordringer med naturlige kælvninger hos de renracede dyr. I Danmark har man siden 2011 taget afstand fra den belgiske praksis på området med udbredte kejsersnit, og omdøbt racen til Dansk Blåkvæg. Alle Blåkvægstyre, som Viking ejer eller importerer sæd fra via den britiske samarbejdspartner, er født naturligt.

Attraktive alternativer

For at sikre, at danske kvæg- producenter kan levere til alle fremtidens markeder, arbejdes der derfor hårdt på at producere attraktive alternativer til Blåkvæg. En af de fire overordnede anbefalinger fra Task Force Kalve, der er iværksat af L&F-Kvæg, er, at der skal udvikles to kødkvægslinjer: en ekstensiv og en intensiv. Tyrene i den intensive linje skal være målrettet god og effektiv kalveproduktion med de kvaliteter, som fremtidens forbruger efterspørger. Det kan eksempelvis være god spisekvalitet. Derfor vil Viking, Seges og Danish Crown Beef samarbejde om udviklingen af gode alternative racer over de næste tre-fem år, alt imens vi afprøver tyre og racer grundigt i vores nordiske avlsprogram.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle