Bluetongue udryddet i det meste af Europa

Intensiv vaccinationskampagne virkede - og en række andre kvægsygdomme er også ved at være væk.

Det virkede!

En intensiv vaccinationskampagne, der skabte diskussioner og som var til stort besvær for mange landmænd, har udryddet kvæg- og fåresygdommen bluetongue i det meste af Europa.

Det kunne souchef i Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard fortælle, da Boologisk Selskab forleden holdt årsmøde.

"Sygdommen forsvandt efter to års vaccinationskampagne," konstaterede Stig Mellergaard.

Bluetongue overraskede myndighederne i den nordlige del af Europa.

"Vi troede ikke, der var insekter som kunne bære sygdommen videre fra Sydeuropa. Det viste sig, at der tog vi fejl," konstaterede Stig Mellergaard.

Andre sygdomme udryddet

Sygdommen er langt fra den eneste kvægsygdom, der i løbet af de seneste år er udryddet i enten Europa eller på verdensplan. Således kan kvægpest erklæres for udryddet på verdensplan i maj, og efter planen skal mund- og klovsyge kunne erklæres for udryddet i 2050, fortalte Stig Mellergaard.

Den målsætning tvivlede han dog selv lidt på.

BVD kan betragtes som stort set udryddet i Danmark. To besætninger, der har importeret dyr fra Holland, er dog smittede, men det er et spørgsmål om tid, før også denne sygdom er fortid.

Alligevel advarer Stig Mellergaard om den risiko, som åbne grænser, medarbejdere fra andre dele af verden og øget trafik mellem verdensdelene kommer til at udgøre i fremtiden.

Smittebeskyttelse i besætningen

Planer for smittebeskyttelse er derfor det logiske skridt der skal til, for at man kan minimere risikoen for nye sygdomme.

"De nationale sikkerhedsforanstaltninger kan ikke opretholdes af hensyn til den fri bevægelighed over grænserne i Europa. Dertil kommer, at vi må regne med, at det bliver varmere, og det øger risikoen for, at vi får nye sygdomme til landet," sagde Stig Mellergaard.

"Det betyder, at der skal mere fokus på smittebeskyttelse i de enkelte lande," understregede han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle