BMG-kuratorerne lægger nu an til flere retsopgør. Samtidig viser tal, at storbanks sikkerheder for lån reelt intet var værd under den massive manipulation.
Oprydningen efter den kollapsede kornhandel BMG går nu ind i en helt ny fase:
Retsopgørenes og ansvarsplaceringens fase.
Hvor den første periode efter konkursen i januar gik med oprydning og salg af kornlagre, handler det nu i stedet for alvor om juristeri.
For burde der have været bedre kontrol med Jens Møller Lund, så han ikke kunne have foretaget manipulationer af regnskaberne i årevis? Og hvis ansvar er det, at det ikke blev opdaget tidligere? Revisors? Bestyrelsen? Eller udelukkende manden selv?
Alt dette skal nu afklares først gennem processkrifter, forligsforhandlinger - og evt. endda også ved domstolene.
Først kom Spar Nord med en erstatningssag mod såvel bestyrelse, herunder også den tidligere ledelse, Søren Blach og Jens Møller Lund. Dertil krav mod den tidligere revisor.
Størstedel var opspind
For hvor banken mente at have sikret sig via et fordringspant i BMG - et almindeligt træk for handelsvirksomheders bankforbindelser - så afslører den nyeste kreditorinformation, at banken står tilbage med røde ører og smuldrede værdier.
Fordringspantet betød, at Spar Nord havde krav at få pengene fra alle de regninger, BMG havde sendt ud.
Men hvor det officielle regnskab med revisorstempel og bestyrelseunderskrifter efter 2017 viste, at der var tilgodehavender for 60 mio. kr., så var virkeligheden en helt anden, da BMG krakkede i 2019.
Kuratorerne har således ’kun’ fundet ægte regninger, udsendt af BMG, til en værdi af 8,1 mio. kr., viser seneste opgørelse fra boet.
Resten af de anslåede 45 mio. kr., som Spar Nord har til gode, skal banken hente ved søgsmål mod ledelse og revisor - eller ved at stå i kø sammen med de øvrige kreditorer.
Direktør havde frit spil
I konkursboet er der nu samlet i alt 26 mio. kr. sammen, viser den seneste opgørelse.
En pæn sum penge, men millionerne kan hurtigt få ben at gå på.
Efter flere måneders overvejelser og indledende dialog med revisor, er der nu rejst krav om erstatning fra Revi-Midt på 43 mio. kr.
Derudover barsler kuratorerne med et krav mod den tidligere bestyrelse og ledelse.
Kuratorerne mener nemlig, at Jens Møller Lund havde alt for frit spil til at begå de mange manipulationer i regnskaberne i årenes løb.
»Jens Møller Lund havde ubegrænset bogføringsadgang uden kontrol/opsyn fra andres side, og var dermed ikke underlagt nogen form for kontrol«, skriver de i redegørelsen til kreditorerne denne uge.
Hvor stort erstatningskravet mod bestyrelsen og ledelsen bliver, vil kuratorerne ikke oplyse endnu. Men hvis kravet fra bestyrelsens side afvises, ligesom revisoren gjorde det - vil kuratorerne udtage stævning.
Derimod er der sat tal på en konkret sag, hvor et ledelsesmedlem på selve dagen, hvor Jens Møller Lunds handlinger blev opdaget, overførte 390.000 kr. i betaling til et familiemedlem. Disse penge forlanges nu retur, i kombination med erstatningskrav.
Faktaboks
Kollapset i BMG:
- Konkursboet har nu samlet i alt 26,5 mio. kr. sammen i aktiver.
- Disse penge skal først betale for konkursboet- altså kuratorernes løn. Indtil videre 1,5 mio. kr. - men den vil uden tvivl stige en del.
- Dernæst skal priveligerede krav betales - løn og skat for i alt 6 mio. dækkes, før man går videre til de almindelige, usikrede krav.
- I den usikrede gæld er der for 195 mio. kr. - bl.a. fra en længere række af landmænd og banken. Kuratorerne forventer maks. at kunne dække 20 procent af disse krav fordelt ligeligt i kredsen.