Boltinggaard: Kostalde blev til topmoderne film- og lydstudier

På det midtfynske gods er jorden forpagtet ud, og nu er det filmhold, der er med til at give økonomi og liv omkring de toprenoverede stalde og kornlader.

Bille August kom med stjerneskuespillere og optog scener til filmen Lykke-Per. Sidste års julekalender med Tinka blev filmet her. Casper Christensen og Frank Hvam har brugt godsets studier og faciliteter - og sådan kunne vi blive ved. Engang var kornlade, kostald og opmagasineringshaller. I dag er det blevet forvandlet til tip-top filmstudier, lydrum, fitness-rum til filmfolk og smagfuldt indrettede hotelværelser lige over gårdspladsen.

Takket være en statslig filmstøtteordning har det, der hedder FilmFyn, givet Boltinggaard mulighederne for at tilbyde pakkeløsninger til travle filmfolk, der er på dyre optagelser. Bo, spis og optag på samme sted.

Ingen øjne i nakken

Historien om Boltingggaards succes starter flere år tidligere.

Det er Peter-Vilhelm Rosenstands forældre, der købte stedet i 1972, og det lå i kortene, at sønnen skulle overtage godset. Det gjorde han planmæssigt i 1996, kun 26 år. Stedets ejere i dag, Peter-Vilhelm og Nicoline Rosenstand, bor i hovedbygningen sammen med deres tre børn.

»Der hænger ikke portrætter fra mange tidligere generationer, der ser efter, om jeg gør det godt nok. Jeg er kun anden generation, så jeg er med til at bygge vores egen historie. Det vil nu være godt, hvis vores børn en dag vælger at blive tredje generation og engagere sig i området«, siger Peter-Vilhelm Rosenstand.

Fyns største økologibedrift

Da agrarøkonomuddannelsen var i hus, og planerne om at omlægge til økologi blev fuldført i 1999, anskaffede Peter-Vilhelm Rosenstand sig i 2003 i alt 300 malkefår, og i 2006 udvidede han dyrebestanden med 100 malkegeder. I den periode blev der leveret mælk til Løgismose Mejeri, som blev til feta- og skimmeloste med eget navn på emballagen og kød til Nr. Søby Kød. Der blev solgt økologisk korn og kartofler til Aurion. På det tidspunkt var Boltinggaard den største økologiske bedrift på Fyn. Den unge godsejer så perspektiv i, at han som primærproducent var med i det forarbejdende led.

I dag er dyrene er for længst solgt, og jorden, 400 hektar økologisk planteavl, er forpagtet ud. Derudover er her 150 hektar skov og lidt naturarealer.

»Der er flere grunde til, at jeg stoppede med at drive landbrug. Glæden ved at producere skal være der, og det skal give et livsindhold. En anden meget vigtig årsag var, at min meget dygtige driftsleder sagde op i 2007 for at drive egen gård i Sønderjylland. Han forpagtede staldene her og dyrene i første omgang«.

»Derudover er der noget omkring andelstanken, der ikke helt huer mig. Identiteten forsvinder. Det er svært, når alle produktioner ender i en fælles bunke«, som Peter-Vilhelm Rosenstand udtrykker det.

Boltinggaard bio?

Når ting skal ændres, er det godt at se på ens bedrift i helikopterperspektiv. Det gjorde ægteparret, og først kom tanken om en biograf i kornlageret.

Ideerne voksede, og landdistrikspuljen og lidt senere Realdania blev afgørende faktorer.

’Fremtidens herregårde’ var et stort projekt, hvor det endte med at i alt 12 herregårde blev valgt ud til at få eksisterende bygninger renoveret med midler fra Realdanias pulje. Ialt 30 mio. kr. er brugt på at bygge om, de 10,8 mio. kr. kom fra Realdania.

Hele projektets formål var at skabe fyrtårne, arbejdspladser og liv gennem en forretningsidé. Heldet var, at støtten til filmproduktion også i de år blev lagt ud til optagelser i provinsen. I dag er der skabt et funklende studie på 350 kvadratmeter, med perfekt akustik, lyssætning og et filmhus på 200 kvadratmeter.

»At der nu er startet den 13. filmproduktion her på stedet, skyldes, at vi har engageret os i det og taget en risiko. Vi har kunnet specialisere os i noget, ingen andre gør på samme vis«, siger Peter-Vilhelm Rosenstand.

Der sker også andre ting på Boltinggaard: Livsstilsmesse, et stort julemarked, udlejning til konferencer, bryllupper, udlejning af jagt, 27 gæsteværelser m.m.

35.000 folk kommer igennem området hvert år.

»Vi vil gerne se stedet her som en full-size landsby. Det er dejligt at se bygninger leve og dele omgivelserne med gæsterne«, som Peter Vilhelm Rosenstand siger.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle