Bomstærk euro straffer dansk dollar-eksport

Dollaren er faldet med næsten 15 pct. over for euroen siden nytår. Det gør danske varer dyrere og slår huller i den danske eksport.

Siden årsskiftet er den amerikanske dollar raslet ned, mens euroen på samme tid har holdt et bomstærkt niveau.

Og selvom valutamarkederne kan virke som en flyvsk og endda en anelse ubetydelig størrelse, så har euroens og dollarens evige magtkamp en helt naturlig konsekvens for bundlinjen hos danske landmænd:

Den svage dollar rammer nemlig danske landmænd direkte på pengepungen ved lavere hjembragte priser på eksportvarer, fordi flere af landbrugets produkter afregnes i dollars - når de så omregnes tilbage til euro, får man færre euro for hver enkelt dollar.

Også indirekte rammes de store landbrugsvirksomheder på konkurrenceevnen, fordi danske produkter pludselig bliver dyrere i eksportlandene.

Euro-import er dyrere

Eksempelvis er euroen alene i år styrket med hele 15 pct. over for den amerikanske dollar og er lige nu på det højeste niveau siden starten af 2015.

Sammenkoblet med de gentagne dollarfald målt op over for euroen betyder det i runde tal, at en amerikaner ved årets begyndelse skulle betale 1,05 dollar for en lille pose danske flæskesvær til en euro - tilsvarende skal han i dag, godt ni måneder senere, betale 1,20 dollar for den samme pose flæskesvær.

Forskellen virker måske beskeden, men når eksempelvis amerikanske virksomheder eller supermarkedskæder køber for samlet set milliarder af dollars, kan det blive en dyr fornøjelse at importere varer fra eksempelvis Europa.

Mellemrubrik

I 2015 eksporterede den danske fødevareklynge for 157 mia. kr., hvoraf fem mia. kr. blev hentet i USA alene. Foruden USA handler også en lang række andre lande med udgangspunkt i dollars.

»Det er klart, at det gør ondt på de danske virksomheder, der konkurrerer mod amerikanske virksomheder og også virksomheder fra andre lande, der følger dollaren. Bevægelsen mellem de to valutaer har været usædvanligt voldsom«, siger Jacob Graven, cheføkonom hos Sydbank.

Og selvom det kan give buler i indtjeningen, mener han dog ikke, at det bør give anledning til mange søvnløse nætter hos Danmarks eksportvirksomheder.

»Dollaren var usædvanligt stærk omkring nytår, faktisk den stærkeste i de seneste 14 år, så det her er nok mere et tilbagefald til et mere fair og rimeligt niveau set i et meget langsigtet perspektiv. Sagt med andre ord er det formentlig her, vi skal se dollaren ligge fremover. Det giver uden tvivl udfordringer, men jeg mener ikke, at det er et kæmpe problem - dollaren fylder ikke urimeligt meget i den danske eksport«.

Heller ikke Frank Øland, cheføkonom hos Landbrug & Fødevarer, mener, at det bør give anledning til hævede øjenbryn.

»Når det så er sagt, så ser fødevareklyngens eksport faktisk ud til at slå rekord i år, og indtjeningen ser ud til at få et ganske pænt løft trods euroens styrkelse. Så det er nok mere en udfordring end et problem«, siger han.

Faktaboks

Valutaudvikling

  • Dollaren er bl.a. faldet som resultat af en udebleven lempelig finanspolitik i USA, 
  • Euroen er bl.a. styrket fordi, at Emmanuel Macron vandt det franske præsidentvalg tilbage i maj, og at den europæiske økonomi er i vækst.
  • I Danmark har vi en fastkurspolitik over for euroen, hvilket betyder, at den danske krone smyger sig til euroen og derfor er styrket sideløbende. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle