Bornholmsk klub søger vækst på de øvrige øer

36 landmænd på Bornholm køber ind via Agrofarmer A/S. Fremtiden for selskabet søges sikret ved at optage medlemmer på Sjælland og øerne.

Den bornholmske indkøbsklub, Agrofarmer A/S, foretager indkøb af foder, gødning, planteværn m.v. for 36 landmænd på Bornholm og for en enkelt landmand på Sjælland. Men nu gør selskabet en aktiv indsats for at øge medlemstallet på Sjælland og øerne.

»Vi tilbyder flere landmænd at blive medlemmer af Agrofarmer - primært med henblik på at fremtidssikre selskabet. Nu har vi kun en enkelt ansat, som vi er meget glade for, men en person mere ville gøre os mindre sårbare,« forklarer selskabets formand, Peter Kofoed Høll, Østermarie.

 

Til indkøbspris

Målet er at få cirka 20 nye medlemmer i klubben, der på kun fire år har vokset sig stor på Bornholm. Formanden anslår, at de 36 medlemmer står for cirka en tredjedel af produktionen på øen, hvor DLG er dominerende med den eneste grovvareforretning.

Medlemmerne af Agrofarmer betaler et kontingent på 7.500 kroner i kvartalet, dog kun 5.000 for planteavlere. Kontingentet dækker alle udgifter i selskabet, der fakturerer varer til medlemmerne til indkøbspris uden avance.

Medlemmerne har pligt til at indkøbe foderstoffer, gødning, planteværn, diesel, mineraler og andre basisvarer gennem selskabet, der holder budrunder på de forskellige varetyper. Desuden omfatter medlemskabet en række aftaler om rabatter, som kan bruges frivilligt. Agrofarmer formidler samtidig korn mellem medlemmerne, når det er fordelagtigt, og direktør Sigurd Kristensen, der er selskabets eneste ansatte, yder også gerne rådgivning om tidspunktet for salg af korn eller raps, hvor han trækker på mange års erfaring som ansat i grovvarebranchen.

Ro i sindet

»Det giver ro i sindet at kunne overlade indkøb til en person, der har forstand på det og følger markederne på en langt mere systematisk måde, end jeg selv kan gøre det,« siger Peter Kofoed Høll, der driver en besætning med 450 søer, 10.000 slagtesvin om året og cirka 300 hektar.

»Når du selv står for indkøbet, går det ofte sådan, at soja skal købes ind på den bedste høstdag, hvor du ikke har fået spurgt dig for i tide. Dermed bliver risikoen for en dårlig handel alt for stor. Nu udfylder jeg bare seddelen til Sigurd, og dermed er jeg sikker på, at jeg får varen til den bedst opnåelige pris.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle