Brasilien har øje for UK efter Brexit

Brasilien skal forbedre dyrevelfærd og sporbarhed for at nå nye markeder.

Landmænd og virksomheder øver sig i sporbarhed, mere dyrevelfærd og bæredygtighed for at indtage det britiske marked efter Brexit.

EU har i mange år været en hovedpine for den brasilianske produktion af fødevarer, men landet vejrer morgenluft i forhold til Storbritannien, når landet forlader EU.

Sådan lyder det fra Alexandre Hornemann, landbrugsekspert på det danske konsulat i Sao Paulo, Brasilien.

»Der vil være en kø af nye leverandører til det britiske marked, men jeg er også bekymret over, hvordan brasilianske virksomheder skal leve op til det i praksis på kort sigt«, siger han.

Han har tidligere arbejdet for den store britiske fødevarekæde Tesco og ved, at det vil blive en hård kamp, for de store kæder har ikke meget lyst til at gå på kompromis med bæredygtighed, dyrevelfærd og sporbarhed.

Alligevel mener han, at Brasilien nu har nogle af de strengeste regler i verden, når det gælder regnskov. Og i modsætning til tidligere sker der en streng satellitovervågning.

I Amazonas tillader regeringen 20 procent afskovning på et areal. I andre dele af landet kan det være mere. Men i de dele af landet, hvor skoven for længst er opslugt af marker, er alle også forpligtede til at etablere mindst 20 procent oprindelig beplantning. Langs alle floder skal der være 50 til 100 meter brede randzoner af træer.

Sporbarhed er også et hot emne, når det gælder eksport. Man kan kun spore kvæg tilbage til den seneste bedrift. Det er ikke godt nok til kritiske forbrugere i importlandene. I mange tilfælde udveksles dyr mellem bedrifterne. Det er problematisk, hvis en af bedrifterne anses for at være en illegal bedrift, hvor der er fældet for meget regnskov, dyrket oprindeligt land eller brugt arbejdere på slavelignende vilkår.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle