Brexit kan koste tre fjerdedele af eksporten

Selv om der er andre markeder, kan Brexit gå hen og blive en kæmpe begmand til landbruget og fødevarevirksomheder.

Eksporten af dansk smør og bacon og mange andre fødevarer risikerer at få et ordentlig gok i nøden, når Storbritannien (UK) forlader EU. Derfor følger erhvervet med spænding, hvad der sker i den kommende tid, når Storbritannien sender sin udmeldelsesblanket. Pundet er allerede faldet efter Brexitafstemningen, og virksomhederne frygter bureaukrati med forskellige regler i landene og massevis af toldpapirer, som man ikke har i dag.

Ifølge Frank Øland, cheføkonomi i Landbrug & Fødevarer, kan Brexit i værste fald koste tre fjerdedele af fødevareklyngens eksport til Storbritannien. Det er temmelig meget, for den udgør 12,9 mia. kr. årligt og skaber 12.000 job. Hvis 75 procent af den eksport skal finde vej til andre markeder, bliver det til dårligere priser. Samtidig kan det meget vel resultere i, at produktionen falder.

Slemt for eksport

Værst bliver det for svinekødseksporten. 13,2 procent af den danske svinekødsekport går til Storbritannien svarende til 3,8 mia. kr. årligt.

Sammensatte fødevarer, som kan være alt fra frostpizza til Kærgården, er den næststørste varegruppe, der går til UK. Danmark eksporterer for 6,6 mia. kr. i denne kategori, og 39 procent går til Storbritannien svarende til 2,6 mia. kr.

Også eksporten af mejerivarer vil blive hårdt ramt. I dag går 11,1 procent af eksporten til Storbritannien svarende til 1,9 mia. kr.

Allerede effekter

Hvor galt det præcist går, afhænger af, hvilken aftale den konservative premierminister Theresa May får handlet hjem med EU. Frank Øland peger dog på, at der nu, allerede inden selve udmeldelsen har fundet sted, er effekter. For eksempel er kursen på britiske pund faldet med mere end en dansk krone pr. pund, siden briterne stemte. I dag er den 8,50 kr. pr. pund.

Eksporten til Storbritannien er (derfor) også allerede faldet lidt. Siden juni har den hver måned ligget lavere end samme måned året før.

Katastrofens omfang står og falder dog med, hvilken handelsaftale det lykkes Storbritannien og EU at forhandle hjem. I værste fald vil det koste tre fjerdedele af den danske landbrugseksport til Storbritannien, - nemlig hvis der ikke opnås nogen handelsaftale, og der skal handles efter verdenshandelsorgnisationen WTOs regler og de høje toldsatser, der findes for fødevarer.

Frank Øland mener dog, der er 90 procents sandsynlighed for, at der kommer en eller anden form for handelsaftale.

»I bedste fald vil samhandlen være stort set uforandret, men der er risiko for flere administrative byrder og mere told,« siger han.

Ifølge en økonomisk model bliver konsekvensen så, at eksporten »kun« falder med 4,3 mia. kr. BNP falder med 1,5 mia. kr., og beskæftigelsen i Danmark reduceres med 4.600 personer, påpeger han.

Briterne står fast

Selv om Brexit ifølge Frank Øland også meget vel kan gå hårdt ud over briterne og ikke mindst fødevarepriserne, ser det ikke ud til, at briterne på nogen måde har fortrudt deres Brexit. Ved afstemningen i juni var 52 procent for Brexit, mens 48 procent var imod. Umiddelbart efter vendte det, men tømmermændene varede kort. I dag er der stadig flertal for Brexit i meningsmålingerne.

Ifølge gode kilder i London er det dog formentlig ikke gået op for det britiske folk, hvilke konsekvenser Brexit kan få for dem.

»Theresa Mays 12-punktsplan, som er en ønskeseddel til EU, præsenteres næsten som en bestillingsliste, og selvtillidden er på det nærmeste, at Storbritannien er større end EU,« siger Frank Øland.

Storbritannien er i dag EUs næststørste medlemsland efter Tyskland, målt på BNP. 17 procent af EUs BNP kan henføres til UK.

Faktaboks

  • Med Brexit mister EU 2.860 mia. USD af sit BNP svarende til 17 procent
  • Tysklands BNP udgør 20 pct., og Frankrigs BNP udgør 14 pct. af EUs BNP

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle