Cheføkonom aflyser katastrofe

Konsekvenserne af Brexit ser langt fra så alvorlige ud som for tre år siden. Virksomhederne venter stadig spændt.

Da Storbritannien stemte sig ud af EU for snart tre år siden, var der katastrofestemning i landbruget. Den stemning er nu afløst af afklaret ro. Sådan lyder det fra Frank Øland, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

»Dengang talte man om tariffer på 30 til 40 procent, hvis vi skulle eksportere til Storbritannien. Nu har de meldt tariffer ud på 3 til 4 procent. Samtidig har vi forberedt os, så der er styr på certifikater, og på hvordan tingene kan udskibes fra Esbjerg. Endelig har vi et marked lige nu, hvor vi kan sælge stort set alt svinekød, så det kommer ikke til at betyde særlig meget, hvis Brexit sker lige nu«, sagde Frank Øland.

Det gælder ikke kun svineproduktionen, men landbruget generelt.

Der er dog nogle aber dabei. Arlas og Danish Crowns produktion i Storbritannien kan godt risikere at blive ramt af Brexit.

»Vi havde da også helst set, at Storbritannien bliver i EU, men skal der ske et brud, er tidspunktet godt«, sagde han.

Uklarhed

Hos Dalbo, der sælger 20 procent af produktionen af landbrugsredskaber til Storbritannien, og hos DLF, der både har eksport til og virksomhed i Storbritannien, ser man dog stadig udfordringer.

Carsten Abel, adm. dir. i Dalbo tænker to ting.

»Man har vænnet sig lidt til, at det kommer. Vi ved stadig ikke, hvad løsningen bliver, og hvordan toldmuren bliver. Det går godt for Dalbo, men vi ved ikke, om det er fordi englænderne hamstrer, eller fordi vi gør det godt. Vi har ikke et katastrofescenario, men vi vil kunne mærke det og satser også på andre markeder«, siger han.

Han forventer dog også, at Brexit rammer Dalbos konkurrenter i Storbritannien, fordi en stor del af deres materialer skal importeres fra udlandet.

Sammenhængskraft

Truels Damsgaard, adm. dir. i DLF, peger på, at Brexit vil ødelægge noget i sammenhængskraften i EU’s indre marked og de tilknyttede lande.

»Ud fra DLF’s synspunkt er det ikke så meget tarifferne, men vi kommer til at lave individuelle sortsafprøvninger og test i Storbritannien, og det vil koste noget. Jeg tror også, at især et hårdt Brexit vil ødelægge noget af økonomien for briterne, og så bliver det sværere for vores britiske virksomhed at tjene penge. Jeg er også bange for, at de bliver mere protektionistiske – der er jo en grund til, at de vil ud af EU – og så bliver de sværere at handle med«, siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle