Coop: Vi risikerer at vildlede kunder

Coop tror ikke på model med klimakød.

Er der et marked for CO2-neutralt kød?

»Vi har ikke undersøgt det. Og jeg ved heller ikke, om vi har fået det tilbudt«.

Hvad mener I om klimaneutrale fødevarer?

»Vi står midt i en diskussion internt. Er klimakompensation en ting, vi vil ind i? Er det reelt over for forbrugerne? Eller skal man primært bedømme produktionerne på den udledning, man nu engang har? Man er ikke grøn, fordi man tilfældigvis ejer skov og så kan modregne. Man er nødt til at kigge isoleret på svineproduktionen. Ellers bliver det greenwashing«.

Men én ting er vel skov. Noget andet er biogasanlæg, vindmøller eller gyllekøling?

»Hvis man har vindmøller, er det da perfekt, men det har jo ikke noget med produktion af kød at gøre. Det gør den ikke mere klimavenlig. Biogas ligger tættere på produktionen, men jeg synes, vi er på samme overdrev. Der er forskel på at drive virksomhed med lavt aftryk og så på at påstå, at produktet er klimaneutralt. Det vil alt andet være bedre for verden, hvis de forbrugere, vi sælger svinekød til, i stedet spiser kikærter. Det er mere klimavenlige proteiner«.

Kan kød- og mælkeproduktion så overhovedet blive klimavenligt i jeres øjne?

»Jeg vil gerne være med til at anerkende de producenter, der gør noget ekstra og tænker over, hvordan man kan drive virksomhed med minimalt aftryk. Vi vil gerne anerkende dem for at være foran, men uden at lave greenwashing. Vi kan ikke fremstille det, som om animalsk produktion er bedre end vegetabilsk«.

Skal I så holde op med at sælge kød?

»Vi vil blive ved at sælge kød, det tror jeg vores kunder forventer. Mange forbrugere glemmer helheden - det er ikke et enten/eller. Vegetabilsk og animalsk produktion hænger sammen. Men vi skal turde sige, at vi i Danmark spiser rigeligt med proteiner fra dyr. Mange kunder leder efter den simple løsning. Så kan man boykotte én ting og tro, at verden bliver bedre. Men der er ingen lette løsninger. Man kan ikke bare sætte vindmøller op og så tro, at man er CO2-neutral. Lige så lidt kan man undvære alle dyr i landbruget. Men vi kan skubbe både forbruget og produktionen i en grøn retning«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle