Corona-låst globetrotter vil hjælpe landmænd

Corona-jobbank: Michael Rottbøll driver en international virksomhed og plejer at flyve og fare mellem Danmark, Indien og Afrika. Nu er han ’grounded’ på grund af corona-situationen og tilbyder i stedet at give landmænd en hånd med ved forårsarbejdet.

Når Danmark ikke er lukket ned af corona-krise, driver Michael Rottbøll (47) en international rådgivningsvirksomhed med store dele af verden som sin arbejdsplads, bl.a. Indien, Kenya, Ghana fra kontorerne i København, Singapore og Nairobi.

Men corona-krisen har tvunget den tidligere landmand til at aflyse sine rejseaktiviteter, så nu arbejder han hjemmefra og har timer til overs i hverdagen på gården i Tylstrup syd for Brønderslev.

Landbrug er hjerteblod

Michael Rottbølls jord er bortforpagtet, og det er otte år siden, han selv drev landbrug med plante- og svineproduktion. Men han har ikke glemt sit gamle erhverv. Derfor tøvede han ikke med at melde sig til LandboNords nye corona-jobbank, som forsøger at matche ledige hænder med landmænd, der mangler arbejdskraft pga. corona-krisen, f.eks. fordi medarbejderne bliver syge eller udenlandske medarbejdere ikke kan komme til Danmark.

»Jeg har fået aflyst en masse udlandsrejser, og så tænkte jeg, at jeg lige så godt kan bidrage med min arbejdskraft til dansk landbrug, hvis der er nogen, der har behov for det. Landbruget er hjerteblod for mig«, siger Michael Rottbøll.

Mange vil hjælpe

Endnu har der ikke været bud efter Michael Rottbøll.

Han er langt fra den eneste, der har meldt sig siden LandboNords corona-jobbank blev lanceret 19. marts. Det er strømmet ind med henvendelser, indtil videre fra 14 personer, fortæller rådgivningschef Merete L. Andersen.

Størstedelen af de tilmeldte har allerede et arbejde, men tilbyder at hjælpe i ledige timer. En er elektriker, en har et multiservice firma, nogle har mistet deres job pga. corona. Otte arbejder allerede med landbrug, de øvrige seks er vokset op på en gård eller har tidligere arbejdet med landbrug.

»Vi har endda fået en henvendelse fra Roskilde«, siger Merete L. Andersen.

Ingen efterspørgsel

Nu er det kun efterspørgslen, der mangler, for der er endnu ikke én eneste nordjysk landmand, der har efterspurgt hjælp fra jobbanken.

»De nordjyske landmænd er måske ikke så udsatte for smitte: Alle erfagruppemøder, klovkurser og arrangementer og ferier er jo aflyst, og de går kun med de samme medarbejdere«, siger Merete L. Andersen.

Billedet er det samme i rådgivningsvirksomheden VKST i Sorø, som også har etableret en corona-jobbank.

Mandag i denne uge havde »banken« hverken modtaget indskud i form af ledige hænder, og ingen landmænd havde heller efterspurgt det.

»Vi vil gerne være på forkant, men det er kun godt, hvis der ikke bliver brug for vores corona-jobbank«, siger ledelseskonsulent i VKST Jette Sandager.

Faktaboks

Corona-jobbanker i nord og øst:

  • LandboNord oprettede sin corona-jobbank 19. marts. Siden har VKST i Sorø på Sjælland fulgt trop.
  • Også andre steder blomstrer initiativer, som skal sikre, at landbruget ikke løber tør for hænder til at passe dyr og marker under corona-krisen.
  • Indil nu er efterspørgslen beskeden og historier om corona-ramte landbrugsansatte er meget få.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle