Corona sætter pres på markedet

Den nye bølge af coronasmitte i Europa sætter fornyet pres på svinekødmarkedet. Såvel efterspørgslen som udbuddet af grisekød er påvirket af coronakrisen.

Af Karsten Flemin, markedsanalytiker, Landbrug & Fødevarer

Stærkt stigende smitte med corona har igen betydet nedlukning af store dele af samfundet i mange europæiske lande. Dermed er der igen udsigt til fald i efterspørgslen efter grisekød på det europæiske marked.

Som det var tilfældet i foråret, er det efterspørgslen fra foodservicesektoren, der må forventes at dykke i den kommende tid, modsat med efterspørgslen fra detailhandlen, som kan forventes øget i takt med mere spisning i hjemmene frem for i kantiner og på restauranter.

Men holder tendensen fra foråret, vil den øgede efterspørgsel fra detailhandlen ikke kunne opveje for faldet fra foodservice, og den samlede efterspørgsel efter kød vil falde. Og særligt de dyre udskæringer må forventes at komme under pres i den kommende tid.

Indtil videre er der dog nogenlunde balance mellem udbud og efterspørgsel for grisekød på det europæiske marked. Dette betyder, at den hjemlige notering har ligget uændret på 10,30 kr./kg i 8 uger.

Mange overgående slagtesvin

At der har været balance mellem udbud og efterspørgsel af grisekød i Europa i de seneste måneder skyldes dog i høj grad et lavere udbud i Tyskland og Danmark, hvor foranstaltninger mod coronavirus på slagterierne har nedsat slagtekapaciteten og dermed begrænset udbuddet af grisekød.

I Tyskland er der nu mere end 600.000 overgående slagtesvin og herhjemme mere end 300.000.

Den tyske landbrugsminister fortsætter med at lægge pres på de tyske delstatsmyndigheder for at tillade længere arbejdstid på slagterierne, så tyske slagterier kan arbejde sig gennem ’puklen’ af slagtesvin. Og herhjemme har såvel Danish Crown som Tican varslet ansættelse af nye slagteriarbejdere til at håndtere de mange ekstra slagtesvin.

Stigende udbud af grisekød fremadrettet

Såfremt slagterierne i Tyskland og Danmark i den kommende tid lykkes med at få nedbragt antallet af overgående slagtesvin, kan der forventes et stigende slagtetal og dermed mere grisekød på markedet. Det kan sætte pres på prisen.

Jeg tror dog ikke, at der er grund til at frygte noget markant fald i den hjemlige notering for slagtesvin. Så længe de hjemlige slagterier har mulighed for eksport til Kina, lægger det en god bund under noteringen.

Adgangen til Kina helt afgørende

Men det er en helt afgørende forudsætning for en konkurrencedygtig dansk notering fremadrettet, at vi kan bevare adgangen for eksport til Kina. Det betyder, at vi fortsat vil se en hurtig smitteopsporing af corona på slagterierne, og at slagteriarbejdere bliver bedt om at blive hjemme ved blot den mindste mistanke om mulighed for coronasmitte.

Dette kan fremadrettet gøre det vanskeligt at få slagtet op i det tempo, som vil være ønskeligt for producenterne.

Fortsat god efterspørgsel fra Kina

Den gode efterspørgsel fra Kina ser indtil videre ud til at fortsætte med uformindsket styrke, selv om den kinesiske produktion er på vej op. I diagrammet er - med kinesisk importstatistik som kilde - vist den kvartalsvise udvikling i Kinas import af grisekød opdelt på fersk/frosset grisekød og biprodukter.

Som det fremgår, har der fra 1. kvartal 2019 til og med 2. kvartal 2020 været en voldsom stigning for fersk/frosset grisekød, mens importen af biprodukter har været mere stabil. Den mere stabile import af biprodukter skyldes, at mange lande i forvejen – allerede inden afrikansk svinepest ramte landet - eksporterede de fleste biprodukter til Kina.

At den kinesiske import af fersk/frosset grisekød i 3. kvartal ligger på niveau med rekorden fra 2. kvartal, må siges at være ganske positivt, da det sker samtidig med, at den hjemlige kinesiske produktion er på vej op.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle