Coronaens anden bølge rammer landbrugsmøder

Digitale, decentrale eller fysiske møder? Arrangørerne af efterårets og vinterens store landbrugsmøder er i syv sind. Coronasituationen er uforudsigelig.

Efterårets nye coronabølge med opblussende smittetal i det meste af landet er en udfordring af de større for arrangørerne af de mange store landbrugsmøder, som traditionen tro fylder kalenderen i efterårs - og vintermånederne. Hvad skal man gøre? Udsætte eller aflyse uden sikkerhed for, at det ændrer noget - til sorg for hoteller og konferencecentre og med kludder i de demokratiske processer til følge? Benytte de digitale muligheder fuldt ud eller kombinere mulighederne og blande kortene på en ny måde med decentrale arrangementer?

I Familielandbruget har man truffet sin beslutning. Den er at afvikle årsmødet 5. oktober digitalt og decentralt med mindre forsamlinger ude i de lokale foreninger i stedet for det planlagte og store to-dages møde i Vingstedcentret. Det fortæller en lettet Lone Andersen.

»Nu har vi sikkerhed for at få årsmødet afviklet, så vi har vores mandat og valg på plads til Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i november«.

Bøvl med deltagerloft

Frøvirksomheden DLF forventer fortsat at holde fysisk generalforsamling på Hotel Nyborg Strand 27. oktober. Der plejer mindst at være 100 deltagere.

Også Landbrug & Fødevarer forventer at holde fast i sine planer om at gennemføre delegeretmødet 4. og 5. november, dog ikke uden rynkede pander. Deltagerloftet for et fysisk møde i Herning Kongrescenter er på 500, hvilket selv uden gæster er en kunst at få til at gå op med små 400 delegerede og nødvendige medarbejdere og personale. Modellen er dog den, man satser på her og nu.

»Men det er klart, vi følger situationen nøje«, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

Kongresserne

Blandt årets helt store landmandsmøder er de faglige kongresser.

Svinekongressen i oktober er forlængst besluttet coronatransformeret til arrangementet ’Viden på tværs’ med fysiske møder fordelt i seks byer 20. oktober og 21.-23. oktober i alt 15 webinarer, som man kan se live, eller når det passer. Plantekongressen 13. og 14. januar 2021 i Herning Kongrescenter kommer heller ikke til at ligne sig selv. Så meget tør sektorformand Torben Hansen godt sige, selv om den endelige model for kongressens afvikling ikke er på plads, da bl.a. universiteterne også skal være med i beslutningen.

»Vi får ikke en plantekongres, der ligner det, vi plejer at have. Det er møghamrende ærgerligt, men vi arbejder i stedet på forskellige alternative modeller - enten med at dele det op på flere lokaliteter eller med at digitalisere det i større eller mindre omfang«, siger Torben Hansen.

Kvægkongressen ligger først i marts 2021, og afviklingsmodellen er ikke besluttet endnu.

Messer gennemfører

Enkelte af de store internationale landbrugsmesser har pga. corona valgt at aflyse, men danske Agromek og Nutrifair i slutningen af januar 2021 forventer at gennemføre under iagttagelse af en lang række coronaforholdsregler - konkret efter de smittebeskyttelsesregler, som gælder for stormagasiner og indkøbscentre.

Her er de to centrale krav et samlet pladskrav op til 20 kvm pr. person ved messer på 10.000 kvadratmeter eller derover samt et pladskrav for den enkelte stand på fire kvadratmeter pr. person.

Der er mange flere møder og arrangementer i vente end de nævnte. Mange steder tælles der netop i disse dage på knapperne.

Faktaboks

Sådan gør de:

  • 4. oktober: Familielandbrugets årsmøde. Afvikles digitalt, men med mindre møder ude i de regionale foreninger. 22. oktober: Økologisektionens årsmøde. Beslutning træffes i næste uge. 
  • 4.-5. november: L&Fs delegeretmøde ventes afviklet fysisk med deltagerloft på 500. 
  • 13.-14. januar 2021: Planteavlskongres ventes afviklet delvist digitalt, model ikke endeligt landet.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle