Døde vildsvin udvider sort zone

Fund af døde vildsvin får betydning for køretøjer, der har været i området.

I sidste uge blev det bekræftet, at to vildsvin er døde af afrikansk svinepest i Tjekkiet. I denne uge er der fundet et tredje dødt vildsvin. Fundene er sket i Tjekkiets sydøstlige hjørne, kun omkring 20 km fra Slovakiet og Polen.

Derfor blev den sorte zone udvidet til at omfatte hele Tjekkiet samt to regioner i Slovakiet og yderligere to regioner i Polen. Det fik øjeblikkeligt betydning for køretøjer, der har været i de berørte regioner.

»Alle lastbiler, der har været i de berørte områder, får syv dages karantæne efter hjemkomst til Danmark og efter vask og desinfektion,« forklarer dyrlæge Lisbeth Harm Nielsen, Fødevaresikkerhed, Landbrug & Fødevarer.

Det betyder i praksis, at lastbiler, der har kørt i den sorte zone, ikke må køre til en dansk svinebesætning, før den syv dages karantæne er ovre.

De må dog fortsat køre til en dansk samlestald.

Det får bl.a. betydning for arbejdet hos DLT-A/S i Padborg. Smågrise, der før blev hentet af en udenlandsk bil hos en dansk besætning, skal nu først transporteres til en samlestald.

»Det betyder en ekstra omlæsning af de smågrise, vi eksporterer til Tjekkiet,« siger Ulrik Eriksen, DTL A/S.

Han er bekymret, fordi afrikansk svinepest tilsyneladende rykker tættere på Tyskland.

»Det er min vurdering, at biler, der har været i udlandet, slet ikke skal køre til en dansk besætning, men holde sig til en samlestald. Det vil øge sikkerheden,« mener han.

Faktaboks

Fund i Tjekkiet:

  • To vildsvin er døde som følge af afrikansk svinepest
  • Derfor er Tjekkiet sort zone
  • Alle biler, der har været i sort zone, får syv dages karantæne i Danmark, før de må køre til en dansk stald

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle