Dødsdøm ikke raps for tidligt

Der er høstet overraskende høje udbytter i rapsmarker, som så meget dårlige ud efter vinteren.

At raps kan være meget svær at slå ud, vidner denne vækstsæson om. Først i april så rigtig mange rapsmarker meget kedelige ud - for at sige det mildt. Bedømte man markerne fra vejen eller traktoren, så de nærmest ud til at være gået ud. Også den rapsmark ved Abildgård nord for Skive med landsforsøg, som LandbrugsAvisen besøgte 11. april sammen med Ditte Clausen fra Monsanto, der står for Monsantos rapssorter.

Imponerende højt udbytte

Rapsmarken ved Abildgård så som så mange andre rapsmarker trist ud 11. april, men allerede små to uger senere var den pænt grøn overalt. Marken blev høstet 11. august, og sortsblandingen med forholdstal 100 i markens landsforsøg gav et udbytte på seks ton/ha. Udbyttespændet for sorterne i landsforsøget lå fra 5,2 til 6,3 ton/ha.

Det er noget mere end normaludbyttet på Abildgård, som ligger på 4,5-5 ton/ha på deres JB 4-5-jord. Rapsmarken blev endda først sået sent sidste år - 28. august.

Ringe raps overrasker positivt

»Det samme billede har vi set i vores storparcel-forsøg fordelt hos 20 landmænd fra hele landet i år. Fantastiske udbytter set i forhold til den lange vinter og rapsens miserable udseende helt hen i første halvdel af april. Rapsen har de fleste steder givet et udbytte, der var noget større end forventet,« fortæller Ditte Clausen.

Rapsmarken hos en af de 20 forsøgsværter så dog særligt dårlig ud i foråret. Og den var hun i tvivl om skulle sås om.

»Det var en mark i Nordjylland - det område der generelt var hårdest ramt efter vinteren. Den så ekstremt ringe ud - ikke kun i april men også gennem hele vækstsæsonen og blomstringen. Den var sået 15. august men ikke vækstreguleret,« fortæller Ditte Clausen.

Alligevel endte den med at give et udbytte på 4,5 ton/ha.

Pas på med at dødsdømme raps

»Læren af i år må være, at man godt nok skal passe på med at dømme rapsmarkerne ude for tidligt. Man skal bare rigtig langt ned i plantetal efter vinteren, for at det kan betale sig at så en rapsmark om,« konkluderer Ditte Clausen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle