Danish Crown datter tæt på 100 mio. tarme

For bare fire år siden håndterede DAT-Schaub årligt 65 mio. grisetarme. Nu nærmer selskabet sig de 100. Målsætningen er endnu højere.

DAT-Schaub fortsætter sin vækstspurt, og tarmselskabet nærmer sig 100 mio. årlige grisetarme.

I år er det ikke sket ved opkøb af andre tarmselskaber, sådan som de tidligere års shoppingbølge. I stedet har Danish Crown-datteren vækstet via flere nye aftaler med slagteriselskaber verden over.

»Vi har lavet nye aftaler i både Sydamerika og Nordamerika. I Spanien har vi også fået en fod indenfor«, fortæller adm. direktør i DAT-Schaub Jan Roelsgaard.

Det spanske marked, der er præget af vækst i svineproduktionen, vil DAT-Schaub arbejde mere på.

Selskabet er spurtet fremad siden 2015, hvor DAT-Schaub håndterede 65 mio. tarme årligt. Alligevel forventer direktøren ikke at nå det fastsatte mål i moderselskabets 4WD-strategi, der udløber om et år.

»De nye aftaler bringer os op over 90 mio. tarme årligt. Vi forventer ikke at nå målet om fordobling til 135 mio. tarme. De skal også afsættes, og vi skal kunne behandle dem. Vi har vækstet vores indtjening med mere end 100 procent i strategiperioden, og det er i bund og grund det vigtigste«, melder direktøren.

Der er p.t. godt en måned tilbage af regnskabsåret for slagteriselskabet, og Jan Roelsgaard vil derfor ikke ud med andet, end at omsætning og indtjening »ender omkring det samme niveau« som sidste år, hvor tallene lød på 4,6 mia. kr. og et resultat omkring en halv milliard kr.

Covid-lukninger i USA

DAT-Schaub er Danish Crowns mest internationale selskab og har det særkende, at selskabet håndterer tarme på en lang række slagterier rundt om i verden.

Den store internationalisering betyder, at DAT-Schaub har mærket hele verdens udfordringer med covid-19.

»Vores kinesiske fabrikker var lukket i nogle uger efter kinesisk nytår, men de har indhentet hele efterslæbet ved overarbejde bagefter«, forklarer Jan Roelsgaard.

Værre er det i USA, hvor omfattende smitteudbrud lukkede slagterier i april til juni.

»På et tidspunkt fik vi kun 70 procent af de råvarer, vi normalt fik, fordi slagterierne lukkede helt ned. Nu er vi oppe igen, og slagtningerne er stigende«, melder Jan Roelsgaard.

Bl.a. på grund af den lange produktionstid på fem måneder på tarmene har DAT-Schaub ikke haft større udfordringer på leveringssikkerhed, melder direktøren.

»Det har været et yderst volatilt år, men corona har ikke haft så stor betydning, andet end at det har være bøvlet. Vi har meget få af vores tarmfolk, der har haft corona. Vi ender med en lille nedgang i råvaretilførslerne, mens covid-19 ikke har haft indflydelse på priserne«, siger han og tilføjer:

»Pølsesalget på de markeder, vi leverer til, har ikke lidt under covid-19 krisen overhovedet«.

DAT-Schaub direktøren forventer dog, at de kommende måneder vil byde på lavere tarm-priser.

Derimod fortsætter heparinen, den blodfortyndende medicin, der laves af mucosa fra tarme, sine rekordhøje priser.

»Vi ligger på et historisk højt niveau med prisstigninger på 50-70 procent efter udbruddet af afrikansk svinepest i Kina«, fortæller Jan Roelsgaard.

Faktaboks

DAT-Schaubs mål om fordobling på fem år

  • I Danish Crowns strategi »4WD« lød DAT-Schaubs mål at fordoble forretningsomfanget fra 2016 til 2021.
  • I 2016 lød det årlige antal grisetarme på 65 mio. Målet er altså 130 mio. om et år.
  • Ud over grisetarme og -maver, der fylder mere end 60 procent af omsætningen, er DAT-Schaub store på lamme- og kunsttarme og producerer medicin-produkterne mucosa og heparin.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle