Danish Crown skubber stadig flere grise

Slagteriet sætter nye andelshavere på venteliste, mens man kæmper for at følge med i både tilmeldinger og sygemeldinger.

Høje antal af både tilmeldte grise og sygemeldte ansatte presser Danish Crowns kapacitet i stigende grad.

Derfor meldte koncernen torsdag, at man opretter en midlertidig venteliste for optag af nye leverandører.

Årsagen er ganske tydelig, når man ser på de stadig stigende antal udsatte grise i de seneste måneder.

Siden august er der stort set hver uge udsat flere grise end ugen før - og udsættelserne fra denne uge til næste runder nu 185.000 grise.

Det skal ses i lyset af, at Danish Crown slagter i omegnen af en million grise pr. måned - omtrent en 250.000 pr. uge. Altså skubber koncernen med, hvad der svarer til fire dages slagtninger.

Også efter uge 42 forventes der at stå 185.000 slagtesvin i kø, melder koncernen i sin ugentlige prisopdatering torsdag. En prognose, der vel at mærke forudsætter, at produktionen ikke bliver hindret.

Pukkel siden august

Efterslæbet på afhentning startede i august, da Ringsted-slagteriet blev lukket af coronasmitte blandt medarbejderne.

Siden er efterslæbet udbygget. Ved indgangen til august blev omkring 50.000 grise udsat, ved septembers start lød antallet på 100.000, og da oktober begyndte, stod 160.000 tilmeldt og måtte udskydes.

Det er kombinationen af de to pandemier covid-19 og afrikansk svinepest, der gør ondt på koncernens kapacitet. Tilmeldingerne vokser nemlig fra ejerne, samtidig med, at sygemeldinger og hjemsendelser stiger hos de ansatte.

Formand Erik Bredholt fik bestyrelsens opbakning til tiltaget på et ekstraordinært bestyrelsesmøde i andelsselskabet onsdag.

»Vi er helt aktuelt bagefter med afhentning af tilmeldte grise til slagtning. Det er ikke en holdbar situation, så derfor ser vi os nødsaget til midlertidigt at indføre en venteliste for optagelse af nye griseandelshavere«, udtaler han og påpeger, at julen med tilhørende helligdage og behov for fremrykning står for døren og derfor også skal tages in mente.

Tican også med stop

Også hos Tican bøvler man fortsat med udskydelser - her siden førsommeren.

Aktuelt lyder udskydelserne på 7 dage, med forsinket afhentning op til 14 dage. Derfor har også Tican meldt om stop for både nye leverandører og for ekstra grise fra de nuværende leverandører.

Faktaboks

Udskudte grise:

  • Danish Crown skubber denne uge 185.000 grise til næste uge. Det svarer til næsten 4 dages slagtning.
  • Tican har i de seneste uger skubbet grise svarende til 7 dages slagtning. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle