Danish Crown taber mest på slagte-fald

Både i antal og i relativ andel taber Danish Crown suverænt flest grise herhjemme, viser tal forud for selskabets regnskab næste uge. Flere parametre i selskabets tal ventes med spænding.

Det seneste års fald i de danske slagtninger går suverænt hårdest ud over Danish Crown.

Det viser tal over de danske slagtninger fra Danske Svineproducenter, som LandbrugsAvisen har bearbejdet.

Sætter man tallene op efter regnskabsåret i Danish Crown, der skifter ved udgangen af september, mistede Danish Crown i 2018/19 hele 731.000 grise.

Et fald på 5,5 procent, hvor konkurrenten Tican/Toennies kun mistede en procent af sit råvaregrundlag, og hvor de øvrige små konkurrenter faktisk endte med stigninger.

Danish Crown ønsker ikke at kommentere tallene forud for regnskabet for 18/19, der kommer i næste uge. I regnskabet regner Danish Crown altid i andelshaverkilo frem for antal dyr. Og de seneste års større grise kan let gøre faldprocenten mindre.

Men det må alt andet lige være bekymrende for slagteriledelsen, at Tican formåede at fastholde sine slagtninger og efter egne meldinger har kørt med fuld kapacitet størstedelen af året.

Sidste år slagtede Danish Crown 23 mio. grise i alt - og meldte stolt, at man for første gang i flere år havde bremset tilbagegangen i de danske grisetilførsler.

Men 18/19 har altså budt på et større fald igen. Med den udvikling kan det snart ende med, at danske grise fylder under halvdelen af råvarerne.

Notering i uset højde - men

Situationen op til selskabets årsregnskab i næste uge er himmelvidt forskellig fra samme tidspunkt sidste år. Helt kontant en forskel fra 8,30 til nu 13,60 kr./kg.

Samtidig er problembarnet Tulip nu endegyldigt skippet af.

Dermed synes vejen banet for, at man nu for alvor kan melde sig ind i kampen for at hente de berømte og berygtede 60 øre.

Der er noget at indhente. I de seneste år er det nærmere gået tilbage end frem. Restbetalingen i år ventes med spænding. Vil den stige igen efter sidste års lave niveau på 80 øre/kg? Og hvor slemt er det egentlig gået, før man kom af med britiske Tulip?

For små til at være store?

Global salgsdirektør Lars Albertsen gjorde sidste uge en dyd ud af at understrege, at virkningen af Kina-aftalen med statsselskabet Cofco til over 670 mio. kr. næste år »forhåbentlig vil føre til flere grise i de danske stalde«.

Danish Crowns sælgere har som tommelfingerregel, at der skal slagtes en kvart million grise hver uge, før kunderne kan serviceres uden for mange krumspring.

Det niveau har de danske slagtelinjer svært ved at levere. Målt i de sidste 52 uger er der i snit kørt 244.831 grise igennem i 18/19 - og selv om man tager højde for helligdage, er det faretruende lavt.

Danish Crown risikerer, at man bliver »for små til at være store« for de stadig større kunder. Og selv om man kan supplere - og også gør det i dag - med varer fra andre lande i koncernen, begrænser det mulighederne.

For da slet ikke at tale om de omkostninger, der kommer af ikke at køre med fuld belægning på slagterierne.

Faktaboks

Faldende danske slagtninger:

  • Antallet af danske slagtninger falder. Målt på regnskabsperioden for Danish Crown (oktober til september):
  • Danish Crown: Fra 13.467.060 grise i 17/18 til 12.731.215 i 18/19. Et fald på 5,5 pct.
  • Tican/Toennies: Fra 3.445.246 grise i 17/18 til 3.410.151 i 18/19. Et fald på 1 pct.
  • Andre (Danepork, Moesgaard, Sevel, Hvidebæk og Glumsø): Fra 797.687 til 849.046. Stigning på 6,4 pct.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle