Danish Crown vil fortælle historien om bæredygtighed

Danish Crown vil certificere sine andelshavere for deres arbejde med bæredygtighed. Det er en god historie, men giver på den korte bane ikke en højere notering, fastslår DC-direktør.

Formentlig i december vil den første andelshaver hos Danish Crown få en certificering for bæredygtighed, og i løbet af 2019 vil alle andelshaverne have været i dialog med deres slagteri og fået målt og sat tal på, hvordan det står til med bæredygtigheden på deres bedrift nu og i fremtiden i form af CO2-aftryk og andre forhold som fx antibiotika.

Tiltaget har Nicolaj Nørgaards fingeraftryk og er inspireret af den irske certificering for oksekød Origin Green. Nicolaj Nørgaard er direktør i DC Ejerservice og har klare udmeldinger om certificeringen:

»Bæredygtighed er der stigende interesse for. I samfundet, hos vores forbrugere og kunder og i EU og Asien spiller det en større og større rolle. I første omgang skal vi have fortalt, at vores klimabelastning, når vi producerer et kg svinekød, er faldende, og den historie har vi manglet at få fortalt«, siger han og påpeger, at certificeringen er en vigtig del af Danish Crowns mål om at levere det mest bæredygtige kød i 2030.

Sammen med sine kolleger skal han bl.a. have registreret andelshavernes miljøteknologier som f.eks. biogasanlæg, hyppig gylleudslusning eller gylleforsuring. Også foderudnyttelsen bliver en meget vigtig del af registreringen for at have et grundlag for at kunne se udviklingen over de kommende år.

De seneste ti år er CO2-aftrykket ved produktion af svinekød faldet 25 procent - en udvikling, der gerne skal fortsætte.

»Nu skal vi have kortlagt teknologier og andelshavernes ambitioner på foderudnyttelsen, som mindsker CO2-aftrykket ved bedre udnyttelse. Jeg er mest af alt interesseret i de forandringer, vi er i stand til at opnå ude hos andelshaverne«, siger Nicolaj Nørgaard.

Han oplyser, at tiltaget med certificeringen bliver et Danish Crown-tillæg til Danish-produktstandarden, og at første step bliver en overkommelig opgave for andelshaverne.

Ingen merpris

For andelshaverne er fordelen ved certificeringen, at de er med i fortællingen om, at svineproducenterne tager hånd om klimabelastningen ved at arbejde aktivt med at forbedre sig løbende på en række parametre.

»Jeg skal være ærlig at sige, at der ikke kommer en merpris i morgen på vores kød, men det er noget, vi arbejder på på den længere bane. Jeg er ikke i tvivl om, at certifcering for bæredygtighed er noget, der bliver en standard i fremtiden, så derfor kan vi lige så godt komme i gang med arbejdet«.

Foruden klimabelastningen bliver eksempelvis forbruget af antibiotika en del af registreringen, fordi det også er en del af Danish Crowns tankesæt om bæredygtighed.

»For os er bæredygtigheden CO2-aftrykket og en bredere pallette af andre forhold - fx spørger vi til gødningsregnskabet hos andelshaverne for at synliggøre over for vores aftagere af kød i udlandet, hvordan husdyrgødningen fra et kg svinekød er blevet spredt jævnt på markerne og med høj cirkulær udnyttlse af næringsstofferne«, siger han.

Faktaboks

Certificering

  • Danish Crown lægger ud med at certificere bæredygtigheden hos selskabets repræsentantskab først.
  • I løbet af 2019 er ambitionen at certificere de øvrige andelshavere.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle