Danmark holder skansen i Japan

På trods af et hårdt pres fra billigt amerikansk svinekød ser det ud til, at den danske eksport af svinekød til Japan i år bliver lidt bedre end sidste år.

`Made in Denmark. De tre ord har i mange år været guld værd for dansk svineproduktion - i hvert fald når de blev ytret over for en japansk importør. Dansk svinekød har nemlig i Japan et solidt ry for at være af høj kvalitet og for at være meget sikkert.

Det japanske marked har da også længe været et af de helt vigtige markeder for de danske slagterier. Men det seneste år har dansk svinekød måttet se sig sat under hårdt pres på det japanske marked. Den lave amerikanske dollar har nemlig gjort det svært at konkurrere med det amerikanske kød.

»Det er klart, at amerikanerne i kraft af den lave dollar har haft fordele, som vi har haft svært ved at konkurrere med. Men man skal huske på, at valutaudsving går begge veje. Nu er der en periode, hvor vi er presset af den lave dollar. Tidligere har vi haft fordele af en lav kronekurs,« siger Freddy Svane, adm. direktør i Landbrugsraadet og indtil maj i år Danmarks ambassadør i Japan.

USA buldrer frem

At den amerikanske dollar i længere tid har befundt sig under de fem kroner i værdi har ikke gjort det lettere at afsætte dansk svinekød i Japan. De amerikanske producenter har simpelthen så store valutafordele med sig, at de dominerer markedet. Tallene taler dog også deres eget tydelige sprog.

I maj slog USA således alle rekorder for eksport af svinekød fra landet. Den nye rekord for svinekød eksporteret på en måned lød på 196.118 ton til en værdi af næsten 452 mio. dollar. Rekorden er hele 95 procent højere end eksporten i maj 2007 og 12 procent højere end den hidtidige rekord, der er fra april 2008.

En stor del af fremgangen skal findes i eksporten til Japan. I første halvår af 2008 er den amerikanske eksport af svinekød til Japan steget med 21 procent, så der i halvåret er eksporteret 221.000 ton svinekød til Japan fra USA. Til sammenligning udgjorde den samlede danske eksport af svinekød til Japan i 2007 153.000 ton.

Lettere efterår

Meget tyder dog på, at den danske eksport af svinekød til Japan alligevel formår at holde stand på trods af den lave dollarkurs. Således er der i år fra januar til maj eksporteret 67.743 ton svinekød fra Danmark til Japan - tallet i samme periode sidste år var 62.161 ton.

»Jeg er forsigtig optimist i forhold til, at vi nu kan genvinde de markedsandele, vi har tabt de senere år. Dansk svinekød har et meget stærkt brand i Japan, ikke mindst i forhold til fødevaresikkerhed hvor Danmark har ry for at være i en klasse for sig selv,« siger Freddy Svane.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle