Dansk harvesåmaskine frister franskmænd

Den nye Kongskilde Vibro Seeder er bygget af velkendte komponenter fra Vibro Till-harven og såteknik fra Nordsteen.

Kongskildes nye harvetandssåmaskine, Vibro Seeder, blev vist på SIMA til de mange franske landmænd, der sværger til denne form for såning.

"Harvetandssåmaskiner er på fremmarch hernede igen, efter en årrække at have ligget bag skiveskærsmaskinerne," oplever salgschef Henning G. Sørensen fra Kongskilde.

Det skyldes ifølge ham ønsket om at lave en jordbehandling samtidig med såningen, og derudover også at kunne anvende maskinen som traditionel harve. Han forventer dog også en vis interesse for harven i Danmark, og regner med at den bliver vist til efteråret.

"Man kan udmærket så med den efter en afgrøde som eksempelvis ærter," forklarer han.

Kendte komponenter

Vibro Seeder, der fås enten som liftophængt eller bugseret, kan have såtanken placeret på selve harven eller i traktorens frontlift. Sammen med de forskellige arbejdsbredder fra fire til otte meter, er der mulighed for at vælge netop den opbygning, man ønsker. Såudstyret er fra Nordsteen, og tænderne er, som navnet antyder hentet fra stubharven Vibro Tiller.

Den smalle gåsefodstand efterlader en afgrænset rille i jorden, så kernerne får en god jordkontakt. Bagved Vibro Till-tænderne sørger en langfingerefterharve for at alle såriller er tildækket, før gummitrykrullen pakker jorden igen. Trykrullen styrer sådybden i samråd med bærehjul forrest på rammen, og er udført i en lille diameter, for at gøre harven let at løfte. Fremkørselshastigheden oplyses til at være mellem 12 og 15 kilometer i timen. Såtanken rummer 1.500 eller 1.900 liter, og transportbredden er tre meter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle