Dansk Holstein går efter førertrøjen

Øget fokus på mere koncentreret mælk, bedre sundhed og øget holdbarhed skal give den bedste totaløkonomi.

Vi har et betydeligt højere ambitionsniveau«.

Sådan lød det fra Dansk Holsteins formand, Kristian Nielsen, på avlsforeningens velbesøgte årsmøde i Vrå.

Vanen tro havde han til afslutning af sin beretning gemt et lille ’hib’ til kvægavlsverdenen, og det rettede sig i år mod en nylig undersøgelse, der viser, at de tre danske malkeracer er økonomisk ligeværdige.

»Undersøgelsen er blevet omtale flere steder, for eksempel på jerseys og RDM’s årsmøder. Her var man meget tilfredse med at være stort set ligeværdige med holstein. Men vi har i Dansk Holstein et betydeligt højere ambitionsniveau. Som den største race og med tyre fra hele verden kan vi lave en meget hårdere selektion uden at gå på kompromis med indavlsgraden, og sammen med genomisk selektion kan vi forvente en større fremgang«, gjorde han opmærksom på.

Flyttet meget på sundhed

Det seneste år er racen da også gået frem på ydelse, værdistoffer og på en række væsentlige sundhedsparametre som yverbetændelse og døde og dødfødte kalve. Holstein indfriede tidligere i år L&F Kvægs ambition om 11.000 kg EKM pr. årsko og ligger aktuelt på 11.073 kg EKM.

Tilmed er racen også vokset i antal, men det skyldes nu primært en vellykket sammenlægning med DRH, som har bidraget med ca. 5.000 køer.

»Jeg mener, at vi har noget at have troen i om, at vi kan gøre det bedre. Vi har de sidste 10 år flyttet os meget på de bløde egenskaber, og det er sket samtidig med, at vi rykker fra de øvrige i ydelse. Og jeg tror, at vi kommer endnu tættere på de andre racer på frugtbarhed, kælvning og sundhed i øvrigt, end vi er nu«, slog Kristian Nielsen fast.

Fokus på værdistofferne

Blandt værktøjerne til yderligere fremgang pegede Kristian Nielsen og chefkonsulent Torben B. Lund blandt andet på øget brug af afprøvede tyre med mere sikre resultater end kun genomisk testede tyre, kåring, målrettede avlsplaner med udgangspunkt i den enkelte bedrifts udfordringer og ambitioner samt ikke mindst fortsat brug af tyre med høje NTM-værdier.

»Hver NTM-point har en værdi på ca. 75 kroner, og det beløb forventer vi vil stige«, påpegede Torben B. Lund.

Optimeringen af avlsmålene i NTM er netop afsluttet i samråd med over 600 mælkeproducenter.

I NTM ændres blandt andet vægtningen i Y-indekset, så værdistofferne får større værdi, og det samme gør især tredje laktation. På malkeorganerne vægtes ikke længere pattelængde, pattetykkelse og forpatternes placering, mens foryvertilhæftning, yverbånd og yverdybde samt bagpatternes placering nu vejer tungere.

Faktaboks

Årets Holstein’er

  • Årets Holstein’er blev Jens Oluf Madsen, Engslevgaard, Rødkjærsbro, som hædres for sine mange års store avlsarbejde inden for Dansk Holstein. Han var i sin tid en af de første til at benytte ægtransplantation og med stor succes med levering af flere avlstyre til Danmark og Tyskland fra sine lille, men højt kårede besætning på 30 årskøer. Han er også kendt som en flittig udstiller og for sin særdeles aktive deltagelse i foreningsarbejdet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle