Dansk Kvæg presser på for kvoteudvidelse

EU-afgørelse kan tage kapitalisering ud af kvotesystemet.

Miljøkrav og mangel på avlsdyr og arbejdskraft begrænser nu mælkeproduktionen mere end kvoten, og det fører sammen med EU-signaler om en kommende udvidelse af kvoten til, at prisen falder drastisk.

"Og det er helt naturligt," siger formand for Dansk Kvæg Peder Phillipp, som netop har talt mælkekvoter på en række regionsmøder rundt omkring i landet. Han mener, det er en positiv udvikling med et prisfald.

Baggrunden er blandt andet, at mælkeproducenterne ikke har udfyldt landekvote i år, og derfor ser folk tiden an. Samtidig har forholdet mellem afregningsprisen og superafgiften på 2,13 kr. ændret sig betydeligt, så der er en mulighed for at malke ud over kvoten og alligevel få dækket en del af omkostningerne, selv om der skal betales afgift. Yderligere kommer, at der er en tro på en udvidelse af kvoten med to til tre procent til april næste år.

Verden forandrer sig

"Vi har arbejdet intensivt for at få kvoteprisen ned. Det gælder om at få økonomien ud af kvotesystemet så hurtigt som muligt i en tid, hvor verden forandrer sig. Da vi startede Dansk Kvæg, gik vi efter at få afviklet kvoten, og det ser ud til at lykkes. Vi har været åbne og ærlige omkring at varetage interesserne for de, der vil fortsætte, og nu presser vi på for en kvoteudvidelse til april. Hvis det lykkes, tror jeg, vi får en blød landing frem til 2015, hvor vi får taget en stor del af kapitaliseringen ud af systemet," siger Peder Philipp.

Han mener, at ikke alle, som sælger, ønsker at stoppe:

"Det er min klare oplevelse, at mange sælger delmængder, og mange har sat kvoten til salg spekulativt," siger Peder Philipp.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle