Dansk kvægeksport rider på en god bølge

Danske kvier og køer vinder markedsandele på eksportmarkederne takket være genetik og sundhed i særklasse.

2018 bød endnu en gang for fremgang for dansk kvægeksport.

7.000 flere kalve, kvier og køer forlod de danske stalde til fordel for et nyt liv under fremmede himmelstrøg, viser en opgørelse fra L&F.

På eksportmarkederne for kvier og køer er det især russiske opkøbere og landmænd, som byder ind på de danske dyr. Og spørger man Martin Kristensen, CEO i BoviDenmark A/S, er russernes sult efter dansk kvæggenetik langt fra mættet.

»Vi har en kvægbestand i absolut særklasse, når det drejer sig om sundhed og genetik. Og derfor har vi været i stand til at erobre markedsandele fra eksempelvis Holland, som tidligere havde en fast aftager i Rusland«, mener han.

Sædsalg følger med

Afgørende for at hive handlerne hjem for de danske importører er også noget så simpelt som, at de danske kvier og køer er insemineret og ikke løbet med en tilfældig foldtyr.

Har landmændene endda brugt penge på kønssorteret sæd, som giver kviekalve, kan kvierne handles til en bedre pris, påpeger Lars Kloster, VikingDanmark, som eksporterer levedyr gennem selskabet VikingLivestock.

Ved flere og flere handler sælger VikingLivestock ikke bare dyr, men også sæd og rådgivning om reproduktion, fortæller Lars Kloster og tilføjer, at der er stor interesse for, at Viking følger op på salget efterfølgende med f.eks. reproduktionsspecialister i de nye hjembesætninger.

»Det mersalg tror jeg, at vi vil se mere til, ligesom udlandet i stigende grad har fået øjnene op for vores avl efter den totaløkonomiske ko«, siger Lars Kloster.

Små slår de store

Øjnene rettes også i stigende grad mod de danske jerseydyr, melder Niels Jørgensen, forretningsfører hos Dansk Jersey Eksport.

Han omsatte 6.000 dyr i 2018, hvoraf 75 pct. gik til eksport. 2019 er startet over forventning, og holder niveauet, har han udsigt til et rekordår.

BoviDenmark A/S omsatte 10.000 dyr i 2018, hvoraf de 2.000 var jersey. Og netop på jerseyracen er Danmark suverænt foran alle andre, mener Martin Kristensen.

Når flere europæiske mælkeproducenter skifter til de små, gule jersey, skyldes det ifølge Niels Jørgensen, at de store racer bogstavelig talt er blevet for store til staldene, og derfor bytter særligt hollænderne hellere holstein ud med jersey frem for at bygge nyt. Oveni kommer skærpede miljøkrav, som favoriserer den lille gule malkeko, tilføjer Niels Jørgensen.

Presset kalvemarked

2018 bød også på en fremgang for kalveeksporten, som gik frem fra 30.000 til 34.000 stk.

Den dårlige høst med højere foder- og halmpriser til følge samt en svækket kalvekødsnotering, tegner Mogens Hymøller, salgskonsulent hos Husdyrformidling Syd Aps, de primære streger for den øgede eksport af spædkalve.

Flere kvægbrug er også faldet for salmonella dublin, og da dyrene herfra ikke må omsættes i Danmark, er de også gået til eksport, forklarer Mogens Hymøller.

Faktaboks

De danske fortrin

  • Danske landmænd er dygtige til at holde sygdomme væk fra ejendommene. Det giver danske dyr en fordel på sundhedsområdet. 
  • Udenlandske landmænd og opkøbere ser også med misundelse på de danske registreringer i form af avlsværdital, ydelse osv.
  • DNAet i danske dyr er også væsentlig bedre end i flere europæiske lande. Hertil kommer, at langt størsteparten af danske kvægbrugere inseminerer deres hundyr, og det øger avlsfremgangen. Endelig er en betydelig del også insemineret med kønssorteret sæd.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle