Dansk Landbrug skal fremhæve økologi

44-årige Uffe Bie vil af med interne fejder, accepteres i Dansk Landbrug, samarbejde med konkurrenten og bevare troværdigheden over for forbrugerne.

Af Karsten Himmelstrup

På mandag sætter den nye formand for Dansk Landbrugs Økologi-sektion, Uffe Bie, tre nye malkerobotter ind i mælkeproduktionen hjemme i Thorlund ved Ejstrupholm.

Dermed bliver der lidt mere tid til formandsopgaverne for den travle mælkeproducent, og det kan der blive brug for.

Uffe Bie blev i sidste uge valgt til en post, som byder på mange udfordringer både inden for i sektionen og i Dansk Landbrug samt ude i samfundet og blandt forbrugerne, hvor han lægger vægt på at bevare og sikre økologiens høje troværdighed.

Uffe Bie hører til blandt de store producenter inden for økologien, men det bliver ikke noget problem, mener han.

Næstformanden, Michael Svane, valgt blandt familielandbrugets medlemmer, har job som underviser på RUC ved siden af sit multifunktionelle landbrug med blandt andet produktion og gårdbutik, og Uffe Bie tror på, at det nye formandskab kommer til at tegne Økologi-sektion ganske godt.

»Jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg i 1997 valgte økologien på grund af økonomien. At jeg så i forvejen drev ejendommen næsten økologisk og kun brugte sprøjten i majsen samt havde køerne på græs hjalp meget,« forklarer praktikeren Uffe Bie.

Særlige problemer

»Og jo længere tid man arbejder med økologi, jo mere økolog bliver man,« konstaterer den nye formand, som er fuldt ud opmærksom på, at der er store økologiske bedrifter som har særlige problemer

»Økonomien i økologien kan bliver for dårlig, og der er ingen tvivl om, at det er tilfældet for nogle af de store bedrifter herhjemme. Der er dog heller ikke nogen tvivl om, at det er bedrifter som har for lidt jord. Generelt er det nødvendigt med en økonomi i den økologiske produktion, som ikke kun de mindste producenter finder attraktiv,« siger Uffe Bie.

Han siger, at han vil blive den pragmatiske formand der får enderne til at nå sammen. Nogle regler skal ændres, andre skal bevares for at sikre troværdigheden og holde afstand til den konventionelle produktion.

Eksempelvis har han ingen problemer med at bruge kønssorteret sæd i en økologisk produktion - og slet ikke på et tidspunkt, hvor der er tegn på, at al sæd fra de bedste tyre vil blive kønssorteret i fremtiden.

»Det kan jo komme til at betyde, at vi som økologer får en langsommere genetisk udvikling end andre, hvis vi ikke bruger kønssorteret sæd,« siger han.

Omvendt går han ikke umiddelbart ind for, at landmanden efterbehandler, når dyrlægen har været på besøg.

Vil ha¿ sin vilje

»Ingen er i tvivl om, hvad jeg står for. Men det handler også om kamp til stregen, og at jeg har det bedst med, at jeg får min vilje.«

»Jeg synes, Dansk Landbrug bruger den økologiske produktion for lidt politisk eksempelvis i miljø- og klimadebatten, og det gælder også de regionale formænd ude i landet. De er jo også formænd for økologerne,« siger Uffe Bie, som betegner det som nærmest genialt, at han som økolog har plads i bestyrelsen i Dansk Landbrug og i Landbrugsraadet:

»Dermed kommer jeg jo i selskab med mange potentielle omlæggere,« siger han med et smil.

Slut med fejder

Internt i Økologisk-sektionen mener han, det skal være slut med politiske fejder mellem landboorganisationerne og familielandbruget.

»Jeg tror, der er en vilje til at give og tage, og at når noget er aftalt, forfægtes det udadtil,« siger Uffe Bie.

»Jeg har det svært med, at nogle siger, at den lille økolog er bedre end den store. Vi overholder jo de samme regler,« siger Uffe Bie.

Han kan nu se frem til at skulle kæmpe for accepten i Dansk Landbrug. Kæmpe for troværdigheden i forhold til forbrugerne. Og kæmpe for et samarbejde i den økologiske sektion - samt med Økologisk Landsforening:

»Der er nok en tendens til, at Økologisk Landsforening kræver at få gennemført egne projekter til gavn for netop deres profilering, men jeg håber da på et bedre samarbejde i fremtiden. Jeg mener, vi skal kæmpe for økologerne frem for at profilere den ene forening på bekostning af den anden,« siger Uffe Bie.

himmelstrup@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle