Dansk landbrugskonsortium byder på gigantisk mælkeprojekt i Rusland

Seks danske landbrugsvirksomheder anført af Danish Farm Design har budt på en opgave med en russisk gård, der skal have plads til 6.000 køer med mulighed for udvidelse til 20.000.

En mælkebedrift med 6.000 stykker malkekvæg med mulighed for at mere end tredoble det til over 20.000 køer og dermed en årlig produktion på 200 mio. kg. mælk. Så stort er det projekt, som en gruppe danske virksomheder, anført af virksomheden Danish Farm Design, for ganske nylig har budt på at opføre i Rusland.

»Vi har lige nu sendt et bud af sted på projektets masterplan og forretningsplan. Og hvis det kommer i hus, vil vi naturligvis gå efter at lave udbudsmaterialet, som så bliver med vores seks virksomheders produkter og ydelser«, siger Christien Bas, der er projektleder hos Danish Farm Design og tovholder på budprocessen for de danske virksomheder.

Klarer alt fra A til Z

De seks danske virksomheder kan i store træk påtage sig samtlige opgaver i forbindelse med opførelsen og driften af den gigantiske mælkebedrift og det tilhørende mejeri, som laves med en ekstern partner.

»Hvis vi kommer videre i budrunden, vil vi gerne stå for det hele: Malkestalden og den tilhørende teknik, ventilation og indretning med staldinventar såvel som avl, genetik og management og foder. Vi tilbyder det hele«, siger Christien Bas og fortæller, at de som udgangspunkt kan levere en hvilken som helst race til de russiske stalde.

»Det er oplagt for os at levere jerseygenetik- og dyr, men hvis de forelsker sig i en rød malkeko eller noget helt tredje, så finder vi også ud af det.«

Kan gøre Danmark kendt

Det er den russiske kapitalfond AGV Capital Partners, der står klar til at opføre den enorme mælkeproduktion, og ifølge Christien Bas er jorden købt, og der er forhåbninger om at tage det første spadestik i det kommende år.

Danish Farm Design blev kontaktet af Udenrigsministeriet på vegne af kapitalfonden tilbage i august, hvor de opfordrede til at byde på opgaven. Det udmøntede sig i et besøg af en gruppe af fondens repræsentanter i forrige måned, hvor de danske virksomheder præsenterede deres bud.

»Det er jo fantastisk, hvis Danmark for alvor kan komme på verdenskortet med et projekt som det her, og det er et skulderklap til den danske model, hvis det lykkes. Vi er jo i Danmark er meget kendte inden for svineproduktion, men det gør sig ikke helt gældende inden for kvæg. Det kan det her være med til at ændre på«, siger Christien Bas, men fortæller, at hun ikke kender til, hvor mange konkurrenter, der har budt på opgaven.

»Jeg går ud fra, at de også har snakket med andre virksomheder i Danmark og udlandet. Men nu har vi budt på opgaven, og så må vi vente og se. Men vi går da ud fra, at vi vinder - det skal man jo altid gøre«.

Faktaboks

Baggrund: Det danske bud på det russiske projekt

  • De seks danske virksomheder, der har budt på projektet, er Boumatic A/S (Strangko), Mosegården A/S, Munters A/S, Dan Egtved A/S, Dansk Jersey Export og Danish Farm Design A/S. 
  • Gruppen kan samlet set levere alt fra inventar til genetik og drift. 
  • Kapitalfonden AVG Capital Partners, der står bag projektet, har specialiseret sig i at investere i landbrug, hovedsageligt i Rusland. 
  • Investeringerne indbefatter store svine- og grøntsagsproduktioner samt et sukkerraffinaderi og afgrødeproduktion. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle