Dansk mælk bør kunne laves til 2,20 kroner pr. liter

De fleste mælkeproducenter bør stræbe efter at kunne producere mælk til 1,85-2,20 kroner pr. liter, mener kendt analytiker.

Der findes mange pejlemærker for, hvilken produktionspris man bør stræbe efter at kunne opnå som dansk mælkeproducent.

Flere nævner 2,35 kroner pr. liter, men spørger man den kendte analytiker Palle Jakobsen, bør man stræbe efter endnu mere.

I sit oplæg på LDMs stand på Nutrifair slog han fast, at man bør stræbe efter at kunne producere mælk til 2,20 kroner pr. liter. Og gerne lavere endnu.

De sidste ti år har mælkeprisen i gennemsnit været 2,50 kr. pr. liter med intervallet 1,85 til 2,20 kr. pr. liter som laveste fjerdedel og tilsvarende 2,80 til 3,15 som højeste fjerdedel.

»Derfor vil jeg klart anbefale, at man skal sigte efter at kunne producere til 2,20 og gerne lavere for at opnå positiv afkast i flest mulige år«, sagde Palle Jakobsen.

Sæt ind eller gå ud

Ligger man i dag i den høje ende for produktionspris, var rådene også klare.

»Ligger man på 2,70 kr. i fremstillingspris, bør man seriøst overveje, hvad der skal til for at ændre det. Hvis man ikke kan realisere det selv, bør man overveje, om man skal fortsætte«, sagde han.

Stigninger måske på vej

Adspurgt om det kommende års mælkepris mener analytikeren, at der kan være stigninger på vej.

»Smørprisen ligger på et højt niveau, og skummetmælkspulveret er i stigning. Endelig stiger prisen på konsummælk også i de tyske butikker«, begrundede Palle Jakobsen.

Modsat kan et fortsat faldende britisk pund svække mælkeprisen.

Faktaboks

Mælkeprisen

  • I de seneste ti år har mælkeprisen i gennemsnit ligger på 2,50 kroner pr. liter.
  • Øvre fjerdedel er 2,80 til 3,15 og nederste fjerdedel er 1,85 til 2,20.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle