Dansk mælke-produktion ved skillevej

Dansk mælkeproduktion står ved en skillevej. Man kan vælge den defensive strategi med korslagte arme og lade udviklingen gå i stå og kun producere til hjemmemarkedet.

Men man kan også vælge den offensive strategi, tage fremtidens udfordringer op og udnytte de muligheder, der så kan tegne sig.

Den sidste mulighed synes langt mere spændende og i tråd med den danske mælkeproducents psyke og indstilling. For er der noget, mælkeproducenterne herhjemme er gode til, så er det at være omstillingsparate og hele tiden søge mod nye mål. Samtidig er producenterne fagligt kompetente og konkurrencedygtige.

Derfor er afgående rådgivningschef Henrik Nygaards melding, i et afskedsinterview i sektionen Agro i denne uge, en befrielse med et direkte positivt angreb på fremtidens mælkeproduktion herhjemme:

Vi kan producere 30 procent mere mælk og samtidig højne mælkens kvalitet og formindske miljøbelastningen. Og redskaberne er til rådighed: Der er allerede kendt viden og teknik til at indfri mulighederne.

Men dette ambitiøse mål kan ikke nås uden at løse store udfordringer. Det gælder om at implementere den eksisterende viden på bedrifterne, men målet forudsætter samtidig omgivelsernes accept af en større produktion.

Derfor kræver det en adfærds- og holdningsmæssig ændring hos alle parter. Og det er her, de egentlige udfordringer ligger.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle