Dansk-svensk fusion på plads

Dansire og Svensk Avel danner fælles avlsselskab.

Om det er en dansk eller en svensk tyr, de danske kvægavlere satser på, er ikke afgørende i fremtiden. Medlemmerne af Dansire og Svensk Avel har nemlig sagt ja til et fælles selskab, der skal stå for avlsarbejdet i Sverige og Danmark.

"Det skal være de bedste brugstyre," siger Jan Duchwaider, formand for Dansire.

Sidste fredag sagde repræsentantskaberne i Dansire og Svensk Avel ja til den fusion, som har været undervejs gennem flere års debat. Nu er linjen lagt, og 1. januar 2008 er de to parter klar med et fælles selskab. Et selskab som også skal have et nyt navn til at afløse arbejdsnavnet, SweDanes.

Dansire fortsætter

Der er tale om, at omkring en mio. førsteinsemineringer lægges over fra de to selskaber til et nyt selskab, hvor den danske andel af insemineringerne ligger oppe omkring to tredjedele af det samlede antal.

Derfor får danskerne også en lidt mere dominerende rolle end svenskerne i bestyrelsen på 15 folkevalgte, hvoraf otte er fra Danmark og syv fra Sverige.

Første opgave for bestyrelsen, der består af de to nuværende bestyrelser, er at ansætte en ny direktør og få organisationen på plads. Fusionen omfatter tyrestationerne, laboratorier og andre ting, mens en del af personalet, for eksempel inseminører og avlsledere, fortsat vil være ansat i Dansire, der fortsætter som moderselskab.

I god tid

Baggrunden for fusionen er øget pres fra udenlandske selskaber, der gerne vil sælge sæd til europæiske landmænd. Amerikanske og hollandske selskaber ekspanderer i hele verden, og det er for at modstå det pres, at danskere og svenskere nu går sammen.

"Og vi gør det i god tid," konstaterer Jan Duchwaider over for LandbrugsAvisen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle